Existuje mnoho mýtů o tom, zda je konzumace masa zdravá, nebo zda by měla být nahrazena rostlinnou stravou. Bez ohledu na to, jakému typu stravování dáváte přednost, bílkoviny jsou klíčové v jídelníčku každého z nás. I když trend bezmasé kuchyně nabírá na síle v obchodech, kuchařkách i restauracích, stále u nás převládají lidé, kteří maso jedí a mají ho rádi. Jaké množství je ale ještě dobré pro naše zdraví?
Pro naše tělo jsou velice důležité bílkoviny – nejvíce ty z masa, vaječných bílků a mléčných výrobků. Maso nicméně obsahuje i spoustu dalších důležitých živin jako například vitamín B12, železo, zinek, hořčík nebo kyselinu listovou. Tyto látky lze ve stravě nahradit i z jiných, než živočišných zdrojů, nicméně vyžaduje to větší zájem o suroviny, ze kterých skládáme náš jídelníček.
Aby tělo tyto vitamíny získalo, je třeba jíst kvalitní maso, nejlépe z domácích chovů nebo v BIO kvalitě. Obzvláště zmíněný vitamín B12, který pomáhá s krvetvorbou či správnou funkcí nervového systému, jde navíc poměrně těžko nahradit potravinami neživočišného původu. I proto se tedy maso vyplatí konzumovat.
Při redukci váhy je vhodné do jídelníčku zařadit maso krůtí, kvalitní hovězí nebo kvalitní šunku s vysokým podílem masa. Ideální jsou také ryby. Tyto produkty navíc podpoří růst svalové hmoty, takže se vyplatí jíst je i při cvičení.
Pozor si však dejte na uzeniny – tělu moc bílkovin nepřidají, navíc obvykle obsahují velké množství soli. Z masa odstraňte i tučné části, dejte si raději ty libové. A pokud chcete zhubnout, vyvarujte se i vysoké konzumace červeného masa či vepřového.
Kvalitní červené maso odborníci doporučují jíst v množství menším, než je 500 g týdně, to bílé ale můžete klidně častěji – spadá pod něj jak oblíbené kuřecí, tak i krůtí nebo například králičí. Bílé maso je dietnější (hodí se tudíž při hubnutí) a netvoří se z něj tolik karcinogenních látek jako z masa červeného. Na druhou stranu však obsahuje méně vitamínů.
Většina lidí má maso na jídelníčku skoro denně, i proto je ovšem důležité dbát na jeho správný poměr – nepřehánějte to s masem červeným a na talíři si čas od času dopřejte i rybu.
Důležité je také zpracování masa. Nejzdravější je připravovat ho v páře, dusit, vařit nebo ne příliš dlouho grilovat.
Smažením a pečením maso přichází o nejdůležitější vitamíny, proto se tyto způsoby přípravy ve větší míře nedoporučují. Neznamená to sice, že se jim musíte úplně vyhnout, zkombinujte je však alespoň se zeleninou a zdravou přílohou.
Pokud se budete řídit zdravými způsoby přípravy a vybírat si z kvalitních chovů, mělo by mít maso ve vašem jídelníčku rozhodně místo. Jestliže jste ale jeho odpůrci a z etických či jiných důvodů jej nejíte, nahraďte ho kvalitním zdrojem bílkovin a vitamínů, aby vaše tělo mělo vše, co potřebuje.
Zdroje: NZIP, NHS UK, Healthline