Velikonoce jsou za rohem, a to znamená jediné – ve většině českých domácností se bude péct. Beránek, mazanec, jidášky nebo třeba velikonoční nádivka. Pokud si chcete na Velikonoce připravit tradičního beránka, ale nemáte času nazbyt, vyzkoušejte toho našeho. Ingredience se odměřují hrnkem, takže v troubě může být už do 15 minut. Tak vzhůru do fofr-pečení.
Tohoto beránka zvládnete vyrobit opravdu tryskem. Nečeká vás žádné složité kynutí, tření nebo zadělávání těsta. Všechny ingredience jednoduše smícháte dohromady, nejdřív mokrou, poté suchou část. Když si vezmete na pomoc robota, těsto vymícháte do 15 minut – a beránek se peče maximálně 60 minut, do 75 minut tedy můžete být na stole. To je skoro bez práce!
Připravte si obyčejný hrnek, ideálně běžný s obsahem zhruba 250–300 ml. Čím větší hrnek použijete, tím více těsta budete mít. Pokud byste použili obrovský, např. 500ml hrnek, navyšte počet vajec a dalších přísad.
Těsto vystačí na větší beránkovou formu. Pokud by vám však zbylo, nelamte si s tím hlavu a dejte ho upéct do formiček na muffiny nebo do formy na bábovku.
Formu na beránka prodávají jak větší supermarkety, tak samozřejmě internetové obchody. Formy se nejčastěji vyrábějí z keramiky, méně často ze silikonu. Prodává je například Tescoma, Orion nebo Potten & Pannen.
Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.
Kolem krku beránkovi uvažte mašli a přidejte květy nebo čokoládová velikonoční vajíčka. Beránka můžete také pocukrovat nebo polít rozpuštěnou čokoládou. A jarní pastva pro oči je hotová!
Zdroj: Anna Kolásková