Velikonoční nádivka s masem i bez něj. 2 recepty, které zvládne i úplný začátečník

Velikonoční nádivka na pečicím papíru LukHt / Shutterstock.com

Svátky pomalu klepou na dveře, pozvěte je dál. K Velikonocům patří tradiční velikonoční nádivka, která provoní vaši kuchyni – příjemnou vůní i sváteční náladou. Dá se připravit na mnoho způsobů, měla by však být nadýchaná a plná chutí. Víte, kdy nádivku podávat a jak na ni? Přinášíme různé recepty. S masem i bez něj, aby si pochutnal každý.

Přečtěte si také

Přehled vánočních trhů v ČR: Co na nich koupíte a kde budou ty nejhezčí?

Luxusní velikonoční nádivka

Velikonoční hostina patří Bílé sobotě – právě v tento den se podávala velikonoční nádivka. A nejen nádivka je ten správný název pro tento lahodný pokrm – setkat se můžete také se snítkou, sekanicí nebo třeba velikonoční buchtou.

Nádivka vás překvapí rozmanitostí dostupných receptů – ty se totiž mohou lišit klidně rodinu od rodiny. Co by ovšem mělo být součástí té poctivé? Vejce a voňavé bylinky, která jsou symbolem jara. A čím provoníte své Velikonoce vy?

Mazanec
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Střední

Mazanec

Mazanec by na Velikonoce neměl chybět v žádné české domácnosti. Toto tradiční sladké velikonoční pečivo se připravuje z kynutého těsta na Bílou sobotu. Pochutnejte si na něm také, jeho příprava je velmi snadná.

Mazanec
Beránek s jablky a ořechy
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Snadný

Beránek s jablky a ořechy

Pokud zbožňujete sladké pečení a tradiční velikonoční zvyklosti, je tento recept na velikonočního beránka s jablky a ořechy stvořený přímo pro vás! S jemným a voňavým, úžasně nadýchaným těstem a sladkou chutí jablek je ideálním dezertem pro rodinné oslavy Velikonoc. Jsme přesvědčeni o tom, že si na něm pochutnají malí i velcí koledníci.

Beránek s jablky a ořechy

Recept: Velikonoční nádivka s kopřivami

Zatímco dříve se nádivka připravovala z telecí hlavy, dnes je možné dopřát si ji také s kuřecím, králičím, jehněčím či vepřovým masem. Přidejte čerstvé kopřivy – a poctivá nádivka může na sváteční stůl. Jak na její přípravu?

Potřebujete:

  • 7 rohlíků (den starých)
  • 200 ml mléka
  • 6 vajec
  • 300–400 g vařeného uzeného masa
  • 50 g másla
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv
  • 1 lžíci nasekané, čerstvé petržele
  • 1 lžíci nasekané, čerstvé pažitky
  • trochu strouhanky na vysypání pekáče
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
Velikonoční nádivka a kolem nabarvená vejce Lunov Mykola / Shutterstock.com

Postup:

  1. Nakrájené rohlíky zalijte mlékem a nechte odstát.
  2. Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte sníh, žloutky pak vyšlehejte s rozpuštěným máslem a smíchejte s namočenými rohlíky.
  3. Směs osolte, okořeňte a promíchejte. Kopřivy rychle spařte a prudce ochlaďte v chladné vodě.
  4. Osušené rostliny nasekejte nadrobno a spolu s petrželí a uzeným masem je přidejte k rohlíkům.
  5. Teprve na samotný závěr je čas směs na nádivku opatrně a zlehka promíchat se sněhem.
  6. Do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhankou nalijte nádivku a pečte na 180 °C zhruba 25 minut.
  7. Zlatavou a voňavou nádivku podávejte s čerstvou pažitkou – jde o delikátní přílohu, kterou si k masu zamilujete, vynikající je však i sama o sobě.

Recept: Vegetariánská nádivka s tempehem

Vyhýbáte se masu? Nevadí – sváteční nádivku můžete připravit také ve vegetariánské variantě. Namísto masa ji provoní výživný tempeh. Hurá do příprav.

Budete potřebovat:

  • 6 celozrnných rohlíků
  • 200 ml sójového mléka
  • 1/2 bílé cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g uzeného tempehu
  • 4 vejce
  • několik listů medvědího česneku
  • hrst kopřiv
  • petrželovou nať
  • čerstvý libeček
  • lahůdkové droždí
  • řepkový olej
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání
Kopřivový slaný koláč minadezhda / Shutterstock.com

Postup:

  1. Rohlíky, cibuli a tempeh nakrájejte na drobné kostky, cibulku zlehka osmahněte na oleji.
  2. Ve dvou miskách oddělte žloutky od bílků – žloutky smíchejte se solí, pepřem, trochou mléka a lahůdkovým droždím, z bílků vyšlehejte sníh.
  3. Smíchejte rohlíky s ochucenými žloutky, prolisovaným česnekem, uzeným tempehem, osmahnutou cibulí a přidejte zbytek mléka.
  4. Do směsi opatrně vmíchejte nasekané bylinky a nakonec i sníh z bílků.
  5. Pak už s nádivkou šup do vymazané formy – pečte ji na 180 °C zhruba 30 až 40 minut.
  6. Podávejte s bylinkami. A s tím nejdůležitějším na závěr – s láskou. Přejeme vám klidné a veselé Velikonoce!

Zdroj: Kupi