Kilokalorie neboli tisíc kalorií jsou pod zkratkou kcal vždy uvedeny na obalu potraviny. Díky tomu můžete mezi sebou jednotlivé artikly porovnávat z hlediska energie, kterou vám dodají. Co to kalorie vůbec je, kolik bychom jich měli denně přijmout a jak vypadá 100 kalorií převedených na různé potraviny?
Jsou různé jednotky, se kterými se setkáte, když zkoumáte příjem energie. Na obalech výrobků jsou nejčastěji kilokalorie (kcal). Termín kalorie se hovorově běžně používá jako zkratka pro zmíněné kilokalorie.
Co si pod takovou kalorií představit? Je to množství energie, které zvýší teplotu 1 g vody ze 14,5 °C na 15,5 °C.
Každá živina má jinou hodnotu energie a slouží k jiným účelům.
Míchaná vajíčka se salátkem mohou být servírována na snídani, svačinu, ale i jako rychlá večeře. Vejce obsahují zdravé tuky a jsou zdrojem bílkovin. Díky salátku si dopřejete něco zeleného a olivový olej vám dodá zdravé tuky.
Při doporučených denních dávkách se vychází z tzv. bazálního metabolismu – energie, která je potřebná k tomu, aby fungovaly všechny důležité funkce. Energetický příjem by měl být kolem pro běžnou ženu asi 2 000 kcal/den (tedy 2 000 000 kalorií), pro běžného muže je to 2500 kcal/den.
Co se pak týče rozložení, měli byste 20 % získat ze snídaně, dalších 20 % ze svačin a po 30 % z obědu a večeře.
Teorii už znáte. Jak si ale představit onu kalorii? Pomohou nám k tomu potraviny, které znáte a vídáte kolem sebe dennodenně. U některých z nich vás dost možná překvapí, jak moc či málo jich musíte sníst, abyste získali 100 kilokalorií. Pro toto množství je potřeba například:
Z výčtu vyplývá, že nezdravých potravin jako například brambůrků, cukru nebo majonézy stačí sníst málo. V porovnání s tím ovoce a zeleniny objemově sníte o dost více, energetický příjem je však totožný.
Je ovšem nutné sledovat i to, jaké složení daná potravina má – je zřejmé, že 100 kcal, které se skládají pouze z tuku, nebude stejných jako 100 kcal získaných z bílkovin a sacharidů.
Zdroje: wikipedia.org, nutrition-shop.cz, nhs.uk, nhs.uk, healthline.com