Poctivá domácí česnečka, která vás postaví na nohy a ještě si pochutnáte

Česnečka s krutonky NoirChocolate / Shutterstock.com

Ulehli jste s chřipkou nebo máte za sebou náročný den a toužíte po pořádné polévce, která vás postaví na nohy a posílí vaši obranyschopnost během chřipkové sezóny? Pak zamiřte do spíže a vytáhněte pořádnou dávku česneku. Samozřejmě českého. Pustíme se do přípravy poctivé domácí česnečky.

Přečtěte si také

Těžký žaludek dokáže nepříjemně potrápit. Hlavně si nechoďte lehnout, radí specialistka

Jaký česnek zvolit?

Základem česnečky je samozřejmě česnek. Nejlépe náš český česnek paličák, který má dezinfekční účinky, podporuje lymfatický systém a účinkuje jako přírodní antibiotikum.

Česnek se sklízí v létě, ale v obchodě ho můžete sehnat po celý rok. Pokud je dobře uložený, uchová si své účinky dlouhé měsíce po sklizni.

Čínský česnek nemá s českou odrůdou nic moc společného, proto mu chybí pověstná vůně a síla.

Ruce loupají česnek BAZA Production / Shutterstock.com

Pravá domácí česnečka – recept

Ingredience na polévku (na 4 porce)

  • 12 stroužků česneku (nebo víc podle chuti)
  • 1 střední cibule
  • 3 větší brambory
  • 1 vejce
  • 1 litr vývaru nebo vody
  • 3 bobkové listy
  • 2 nové koření
  • 2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, pepř

Na dochucení

  • strouhaný sýr (např. gouda)
  • chlebové krutonky
  • krájená šunka

Jak postupovat

  1. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na plátky, případně prolisujte.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte najemno.
  3. V hrnci rozpalte olivový olej s máslem a cibulku orestujte dozlatova. Poté přidejte pokrájené brambory, bobkový list, nové koření a vše zalijte horkým vývarem nebo vřelou vodou.
  4. Brambory uvařte do změknutí. Poté do polévky přidejte 1/2 česneku a ochuťte majoránkou a kmínem. Osolte, opepřete a přidejte rozšlehané vejce.
  5. Jakmile se vejce zdrcne, přidejte druhou polovinu česneku. Už jen krátce promíchejte a ochutnejte.
  6. Pokud je na vás polévka příliš silně česneková, povařte ji ještě 5 minut. Intenzita česneku vyprchá. Pokud má polévka naopak příliš nevýraznou chuť, přidejte ještě další česnek.
Polévka z orestovaného česneku
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Polévka z orestovaného česneku

Polévka z orestovaného česneku je jednoduchá na přípravu a její chuť je naprosto vynikající. Jemné krémové konzistence docílíte pomocí tyčového mixéru, obsažené brambory ji perfektně zahustí.

Polévka z orestovaného česneku
Krémová česnečka
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Krémová česnečka

Jak se říká, česnek je přírodní antibiotikum. Česnečka se tak hodí vždycky, když potřebujeme vyhnat bacily z těla. Mrkněte na náš recept na luxusní krémovou česnečku, kterou si zamilujete. Česnekem v ní rozhodně nešetříme! Polévku můžete zjemnit mlékem nebo smetanou. A nezapomeňte na krutonky! Bez nich to není ono.

Krémová česnečka

Čím dochutit česnečku?

Připravte na stůl mističku s oblíbeným strouhaným sýrem, nakrájenou libovou šunkou, chlebovými krutonky a čerstvými bylinkami (petrželka, libeček, pažitka).

Jak oživit chlebové krutonky?

Pokud nestíháte připravit čerstvé chlebové krutonky, práci vám usnadní kupovaná varianta. Aby chutnaly skvěle, stačí je jen chviličku osmahnout na lžíci másla.

Zdroj: Kupi.cz, MedicalNewsToday