Postní období vybízí k odlehčení jídelníčku. Poradíme vám, co si odříct a čím si ho naopak zpestřit

Žena si vybírá ze zdravých a nezdravých potravin Pixel-Shot / Shutterstock.com

Postní doba není jen obdobím, kterým křesťané pomalu vstupují do Velikonoc – pro naše předky měla mnohem více významů. V únoru často kvůli tuhým zimám docházely potraviny, a proto lidem nezbývalo než se postit a těšit se na nadcházející jaro.

Přečtěte si také

Polévka je grunt! Uvařte si „tekuté zlato“, které dodá tělu sílu bojovat proti bacilům

Kdy začíná postní období?

Nejprve je masopust, poté postní období, nakonec Velikonoce. Postní doba začíná Popeleční středou – datum se mění každý rok podle toho, kdy začínají Velikonoce. Letos byla Popeleční středa 14. února a doba půstu bude trvat až do 28. března.

Zkoušeli jste někdy držet půst? Nebo si myslíte, že je to nesmysl? V dnešní době blahobytu o potraviny rozhodně není nouze, naopak – všeho je nadbytek a odepřít si sklenku piva, tučnou uzeninu, zákusek nebo tři kávy denně není nutností. A právě proto je fajn alespoň 7 dní v roce posílit vůli a vyzkoušet si, zda zvládneme pár dní půstu.

Zdravé a nezdravé potraviny beats1 / Shutterstock.com

Co vynechat v postní době aneb jak na půst?

Zkuste na pár dní vynechat potraviny, které patří mezi vaši největší libůstku. Možná víte, že to přeháníte s kávou – zkuste ji na pár dní vynechat, zvládnete to? Nebo možná už delší dobu uvažujte o tom, že omezíte alkohol. Pokud máte pocit, že každý den konzumujete až příliš masa, na pár dní ho z jídelníčku vynechejte. Uvidíte, že to není zas tak snadné.

Jaké potraviny můžete na pár dní omezit v jídelníčku?

  • alkohol
  • káva, černý čaj (kofein)
  • maso vč. uzenin
  • bílý cukr (zákusky, čokoláda, sladkosti)
  • mléčné výrobky

Levná jídla našich babiček

Pokud jste se rozhodli nevynechávat konkrétní potraviny či nápoje, ale jen odlehčit jídelníček, můžete si inspirovat jídelníčkem našich předků. Ti si v zimě nejčastěji dopřávali čočku, hrách, brambory, kysané zelí, kroupy, obilné kaše, kořenovou zeleninu, sušené ovoce a chléb. Mezi tradiční postní jídla patřila polévka couračka (zelná polévka) nebo pučálka (opečený hrách).

Co jíst během půstu?

Můžete se inspirovat jídelníčkem našich předků a začít konzumovat více luštěnin či obilovin, kysaných potravin a kořenové zeleniny. Vyzkoušejte některé z těchto jídel, receptů je na internetu spousta.

  • Zelňačka
  • Hrstková polévka s čočkou a hrachem
  • Hrachová kaše
  • Luštěninové placičky s kysaným zelím
  • Jáhlová kaše nasladko k snídani
  • Škubánky s mákem
  • Kroupové rizoto (krupeto)
  • Špaldová kaše
Bramborové lokše s petrželkou MariaKovaleva / Shuttrerstock.com

Recept na bramborové lokše – tradiční staročeská pochoutka

Ingredience

  • 500 g brambor (moučných)
  • 100–150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • sádlo nebo máslo na maštění placek

Recept

  1. Brambory uvařte ve slupce, nechte zchladnout a oloupejte. Poté je nastrouhejte najemno nebo rozmačkejte vidličkou.
  2. Do brambor postupně přidávejte mouku, dokud nevznikne vláčné těsto.
  3. Z těsta vyvalujte placky velikosti palačinek a na rozpálené pánvi nasucho pečte dozlatova.
  4. Hotové placky potírejte máslem nebo sádlem.

Tipy na servírování

  • Lokše si můžete dát nasladkopovidly a mákem.
  • Skvělé budou i se zakysaným zelím naslano.

A co vy, vyzkoušíte letos půst alespoň na pár dní?

Zdroj: kupi.cz