Všudypřítomná a neodolatelná chuť na sladké mnohým z nás neustále hatí naše snahy zhubnout. Mimo to mohou špatné stravovací návyky vést až k cukrovce, což se děje stále častěji. S hubnutím, ale především pak hlavně se snížením hladiny krevního cukru, nám přitom může snadno pomoci přípravek jménem gurmar. Slyšeli jste už o něm?
Gurmar jako zabiják cukru se zdá být skvělým marketingovým sloganem. S tímto úderným slovním spojením si ovšem nikdo hlavu lámat nemusel – slovo gurmar totiž pochází z hindštiny a do češtiny jej lze přeložit právě jako „ničitel cukru“.
Ve své přirozené a nezpracované podobě je gurmar, respektive gymnéma lesní, vytrvalou dřevitou révou, která roste v Indii, Africe a v Austrálii. Jedná se o jedinou přírodní látku, která dokáže velmi dobře kontrolovat hladinu cukrů v krvi.
Gurmar je nedílnou součástí ájurvédy a kromě léčby diabetu se využívá také k léčbě metabolického syndromu, alergie, kašle, zácpy, malárie, hadího uštknutí, jako diuretikum či právě coby prostředek potlačující chuť k jídlu.
Kupte se slevou Banány.
Jestli po něm skutečně zhubnete, vám potvrdit nemůžeme. V diskuzích či recenzích totiž často najdete názor, že na hubnutí nefunguje. Při redukci hmotnosti ovšem záleží i na spoustě jiných okolností, například na vaší fyzické aktivitě či skladbě jídelníčku. Gurmer ale může být dobrým pomocníkem, jelikož kyselina gymnemová v něm obsažená znecitlivuje naše chuťové buňky, které sladkou chuť vnímají jako příjemnou.
Na co se zdá být gurmar skutečně velmi účinný (podle studií i zkušeností zákazníků) je cukrovka – a to jak při její léčbě, tak i prevenci. Studie navíc prokázaly, že pokud gurmar užívá pacient s cukrovkou I. typu, projeví se jeho účinek nižší potřebou inzulínu, zatímco u pacienta s cukrovkou II. typu může lékař po nějaké době snížit dávku medikace.
Cukrovkou v Česku trpí téměř milion lidí – aktuálně ji již tedy má skoro každý desátý občan. Ročně také přibyde na 60 tisíc nově nemocných lidí a 22 tisíc jich v souvislosti s cukrovkou zemře. Ani zbytek světa na tom však není lépe – například Američanům hrozí, že během desíti let onemocní cukrovkou či k ní bude mít velice blízko více než polovina celé jejich populace.
U cukrovky je velmi důležité dbát na kvalitní a zdravou a stravu – lidé jí trpící by se tedy měli vyhýbat nejen sladkostem, ale také rafinovaným sacharidům a potravinám obsahující transmastné kyseliny. Rafinovanými sacharidy se rozumí například:
Zařadit do jídelníčku by naopak měli celozrnné výrobky, obiloviny a luštěniny, zeleninu a v omezeném množství také semínka, ořechy či ovoce.