Kdo by nemiloval palačinky? Pokud si na ně většinou mažete marmeládu nebo nutellu, je načase vyzkoušet něco nového. Máme pro vás recept na palačinky plněné krémem z mascarpone s plátky hrušek opečených na másle – vše doslazeno javorovým sirupem. Je to kalorická bomba, ale když už o víkendu hřešit, tak pořádně, co říkáte?
Příprava palačinek – základem je nelepivá pánev
Aby se vám palačinky vždycky povedly, potřebujete mít dobrou pánev. Takovou, která rovnoměrně rozvádí teplo a těsto se na ní nelepí. Díky nepřilnavé pánvi si můžete připravit palačinky, lívance nebo jiné sladké dobroty zdravěji – bez použití tuku, nebo jen s jeho minimálním množstvím.
Ideální také je, pokud je pánev dostatečně široká. Pánvičky na palačinky seženete v rozmezí 150–1 700 Kč podle výrobce.
H_Ko / Shutterstock.com
Palačinky s krémem z mascarpone a hruškami opečenými na másle
Co potřebujete (na 4 porce)
Na těsto:
- 400 ml mléka
- 200 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou)
- 2 vejce
- špetku soli
- ghí nebo jiný tuk na smažení
Pozdvihněte smažení na novou úroveň
Na krém z mascarpone:
- 1 balení mascarpone (250 g)
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíci citronové šťávy
Opečené hrušky:
- 1 hruška
- malá kostička másla
- špetka mleté skořice (nemusí být)
Anna Kolásková
Příprava palačinek
- V misce metličkou nebo šlehačem rozmíchejte mléko s moukou, dvěma vejci a špetkou soli. Nechte chviličku uležet a mezitím si připravte krém z mascarpone.
- Ručně nebo elektrickým šlehačem vyšlehejte mascarpone s javorovým sirupem a citronovou šťávou. Pokud se vám krém zdá málo sladký, přidejte víc sirupu. A pokud vám tento sirup nechutná, nahraďte ho medem.
- Hrušku umyjte, nakrájejte na tenké plátky a na másle opékejte na mírném plamenu dozlatova.
- Mezitím můžete začít smažit palačinky. Na smažení použijte pár kapek ghí nebo tuk zcela vynechejte. Zpracujte všechno těsto.
- Každou palačinku namažte bohatě krémem z mascarpone a přidejte plátky hrušek. Posypejte skořicí (nebo ji vynechte, pokud ji nemusíte), zarolujte a je hotovo.
- Palačinky lze ještě extra polít javorovým sirupem. Dobrou chuť!
Pohlídejte si javorový sirup v akci
S čím si nejraději dáváte palačinky vy? A máte nějaký super osvědčený rodinný recept? Podělte se o něj s námi.