Rajčata u nás mají hlavní sezónu v létě – v zimě se k nám většinou dovážejí, nechutnají příliš dobře a jsou drahá. Na vaření během celého roku nicméně můžeme využít rajčata v plechovce. Možná si říkáte, že kečup nebo protlak postačí, ale zkuste někdy koupit loupaná rajčata a poznáte rozdíl.
Nejprodávanějším produktem z rajčat je bezesporu kečup – do toho domácího patří pouze cibule, cukr, koření a rajčata, do těch kupovaných se přidávají dochucovadla, barviva a jsou obvykle vyrobeny z rajčatového protlaku a dobarveny. Kečup seženete v různých kvalitách, liší se obsahem rajčat. K párku je sice dobrý, ale na vaření jej raději nahraďte jinou alternativou.
Lepší variantou je rajčatový protlak, který se vyrábí ze zralých rajčat bez slupky a semen. Tato hmota se zbaví vody a konzervuje se. Podle obsahu dalších látek rozlišujeme stoprocentní protlak, protlaky se solí a protlaky slazené. Omáčky a polévky s ním budou bezesporu chutnat lépe než z kečupu, navíc je hodně koncentrovaný a stačí jej menší množství.
Nejblíže klasickým rajčatům jsou loupaná rajčata v plechovce. Zralá rajčata se oloupou a ihned zakonzervují, nic dalšího se s nimi nedělá. Rajčatová omáčka nebo sugo na pizzu z nich bude zaručeně chutnat lépe než s kečupem.
Velmi často se můžeme setkat s loupanými rajčaty, která jsou pasírovaná – někdy je na první pohled nejde rozeznat od protlaku, ale naše legislativa rozlišuje pyré a protlaky ve vyhlášce. Rajčatová pyré koupíte zahuštěná a nezahuštěná, liší se obsahem rajčatové sušiny.
Loupaná rajčata v plechovce lze koupit v celku nebo krájená. Ve finále v tom zas takový rozdíl není, stejně většinou skončí rozvařená v omáčce. Pro lepší pocit, můžete koupit ta celá, v konzervě pak najdete celá rajčata zbavená slupky v rajčatové šťávě.
Při nákupu potravin si pečlivě čtěte etikety, složení vás někdy může nepříjemně překvapit – obsah rajčat se totiž může značně lišit v závislosti na výrobci. V zásadě najdete v konzervě s loupanými rajčaty pouze rajčata, rajčatovou šťávu a kyselinu citronovou. Poměr rajčat a šťávy se však různí. Vybírejte si vždy konzervy s vysokým podílem pevné složky.
Na některých konzervách najdete i údaj o odrůdě rajčat – vypíchnout musíme zejména odrůdu San Marzano. Ta je protáhlá a velmi masitá, neobsahuje moc semínek, dobře se loupe a má výraznou lahodnou chuť. Hodí se do všech omáček nebo na zavařování. Najdete-li konzervovaná rajčata San Marzano, rozhodně je kupte. Vařit z nich je radost.
Velmi zajímavá jsou i cherry rajčátka ve vlastní šťávě. V malém plodu se skrývá koncentrovaná chuť rajčat a do plechovek se dávají jen zralé kusy, takže si užijete opravdu autentickou rajčatovou chuť.
Další odrůdy se vyplatí objevovat postupně. Návštěva specializované italské prodejny s potravinami také dává smysl, pokud chcete rodinu překvapit opravdu autentickými recepty s těstovinami – už jen obyčejná rajčatová omáčka s dobře uvařenými špagetami totiž dokáže zázraky.