Den matek je tady už za pár dní a my pro vás máme tip na originální dárek na poslední chvíli. Je to lahodný tvarožník s ovocem a drobenkou. Na tento opravdu vynikající a bohužel trochu zapomenutý dezert budete potřebovat tak málo ingrediencí, že je určitě doma najdete. Na báječném tvarožníku si pochutná vaše milovaná maminka a možná i celá rodina. Jak na jeho přípravu?
Ve stínu nejrůznějších „čískejků“ jsme úplně zapomněli na tvarožník – dezert, který pekly už naše babičky. Tvarožník je příkladem tradičního českého sladkého pokrmu, který se dočkal mnoha variací. A že se hodně podobá všude skloňovanému cheesecaku? Aby také ne, když je celý z tvarohu!
V němčině se mu říká „Käsekuchen ohne Boden“, což v doslovném překladu znamená tvarohový koláč bez půdy – a přesně takový tvarožník je. Korpus jako takový v něm totiž nenajdete.
Je to skutečně velmi jednoduchý recept, nepotřebujete na něj příliš mnoho ingrediencí a dá se upravit podle vlastní fantazie. Ať už bude bílý, červený nebo třeba modrý, s malinami, borůvkami nebo jahodami, s drobenkou nebo bez ní. My jsme se náš tvarožník pro maminku rozhodli posypat slaďoučkou a křupavou drobenkou, která nenucenou dokonalost a jednoduchost tohoto dezertu snadno podtrhne. Tvarožník se peče pozvolna ve formě na koláč, v dortové formě a koneckonců se dá upéct i na plechu.
Mini cheesecakes s ovocem jsou skvělou alternativou této klasiky. Příště tedy místo velké dortové formy vyzkoušejte cheesecakes udělat v menších formičkách. Dezert vypadá elegantně a dá se jednoduše sbalit s sebou i servírovat.
Zdroj: Kupi