Sýry patří mezi oblíbenou pochoutku takřka po celém světě. Mají bohatou historii a existuje jich mnoho druhů, které skvěle chutnají. Seznámíme vás s některými z nich a ukážeme vám, jak je využít v kuchyni!
Již starověcí Římané znali sýr a vyráběli ho zhruba 12 druhů. Zároveň se také pyšnili tím, že je uměli připravit několika různými způsoby. Jeho historie je však mnohem delší – traduje se, že světlo světa spatřil před zhruba 7–8 tisíci let.
Tato tradiční surovina postupně našla svůj domov prakticky po celém světě. V některých zemích se těší oblibě především plísňové sýry, jinde jsou populárnější tučnější, polotvrdé typy. Druhů i členění lze nalézt celou řadu – nejběžněji se však sýry dělí podle tvrdosti, a to na:
A jelikož jsou populární po celém světě, existuje pro ně i řada využití. Podívejte se na některé z receptů s nimi, které stojí za vyzkoušení.
Sešlo se vám doma příliš mnoho sýru a netušíte, kam s ním? Skvělou variantou je sýrová pizza neboli pizza quattro formaggi. Vyskládáte na ni všechen sýr, který najdete, dochutíte například žampiony nebo olivami a večeře pro celou rodinu je na světě!
Tip: Pro milovníky ostrého jídla doporučujeme do nákupního košíku přihodit i papričky Jalapeño v nálevu. Jsou tak akorát pálivé, že zahřejí jak chilli začátečníka, tak i náruživého gurmána přes ostrá jídla.
Potřebujete něčím dochutit maso nebo jen toužíte po jiné omáčce k těstovinám? Pak vás jistě nadchne nivová omáčka!
Máte doma balíček eidamu a tavený sýr, ale netušíte, jak je efektivně zpracovat? Nemusíte nic vyhazovat – zabijte dvě mouchy jednou ranou. Pěkně připravené jednohubky nalákají nejednoho mlsouna, a navíc se zbavíte přebytečných potravin.
Tip: Na kostičky nakrájený sýr můžete nazdobit i ovocem, jako jsou mandarinky či hroznové víno – propíchněte vše párátkem a máte skvělou svačinku nebo pohoštění pro návštěvy.
Rychlé občerstvení se dá připravit v mžiku i pro nečekanou návštěvu. Stačí napíchat malá cherry rajčátka na párátka a proložit je kuličkami mozzarelly nebo jiného měkkého sýru a bazalkovým lístkem.
Zbyl vám k vaření pouze starý, tvrdý sýr a všechny obchody už mají zavřeno? To není žádný problém – můžete ho jednoduše změkčit namočením do studeného mléka na několik hodin.
Obložený sýrový chlebíček patří k typicky českým specialitám. První chlebíček z veky, s hutným lahůdkovým salátem a bez horního plátku pečiva připravil pražský lahůdkář Jan Paukert na počátku 30. let 20. století jako větší variantu klasických jednohubek. Připravte si sýrový chlebíček podle našeho receptu, zaručeně si na něm pochutnáte vy i vaše případná návštěva.
Pizza šneky se šunkou a sýrem jsou jednoduchý a velmi rychlý recept na občerstvení pro nečekanou návštěvu, ale také na dětskou párty nebo k posezení s přáteli. Stačí vám jen rozválené listové těsto, šunka, tvrdý sýr, krémový sýr a pár minut času.
Dalším způsobem, jak se zbavit tvrdého sýru v lednici, je připravit si z něj sýrové chipsy, které můžete chroupat jen tak u televize, případně je přidat do krémových polévek a krémů. Potřebujete pouze eidam nebo goudu.
Zdroj: Kupi