Snídaně z vajíček 3x jinak: Vydatné recepty, po kterých vám snídaně začnou zase chutnat

Vaječné muffiny s jahodami OlgaBombologna / Shutterstock.com

Už vás nebaví stále dokola připravovat k snídani obyčejnou omeletu nebo míchaná vejce? Pak je čas vnést do vaší ranní rutiny trochu kreativity a nových chutí! Vyzkoušejte naše 3 netradiční recepty z vajec – slané muffiny se zeleninou, sladkou kokosovou variantu nebo zapečená vejce s camembertem. Uvidíte, že snídaně pro vás začnou být zase potěšením a dodají vám energii na celé dopoledne. Tak hurá do kuchyně experimentovat!

Přečtěte si také

Dorazí Popeyes i k vám? Fastfood se chce rozšířit do menších měst

Vejce dodají energii na delší dobu

Vejce jsou ideální složkou kvalitní snídaně. Ptáte se proč? Na rozdíl od sacharidové snídaně nezpůsobují rychlý návrat hladu a energii vám zaručí klidně na celé hodiny. Při snídani bohaté na sacharidy se totiž vyplavuje inzulín a glukóza a tělo nespaluje vlastní tuky, ale pro energii sahá právě do přijatého jídla.

Vejce jako zdroj bílkovin

Při snížení sacharidů ovšem tělo nemá kde brát energii, a proto sahá do vlastních zásob tuku – ubere tudíž tam, kde je tuk nadbytečný. Díky tomu je ideální snídaně ta, která je bohatá také na bílkoviny – nejen, že vás zasytí a nepřipraví vás o svalovou hmotu, ale naopak pomůže ztenčit nějaké ty tukové zásoby. Prostě a jednoduše: dejte si k snídaní namísto ovesné kaše vejce.

Recept na slané vaječné muffiny se zeleninou

Velmi zajímavou a chutnou snídaní mohou být vaječné muffiny. Neobsahují mouku, jelikož jde v podstatě o rychlá vejce zapečená ve formě na muffiny. Výhoda? Přidejte, na co právě máte chuť!

Potřebujete:

  • 10 vajec
  • cherry rajčata
  • špenát
  • strouhanou mozzarellu
  • slaninu nebo prosciutto
  • čedar
  • červenou papriku
  • žampiony
  • bylinky dle chuti
  • sůl a pepř
  • kousek másla

Postup:

Vejce rozmíchejte se solí a pepřem a poté si vyberte ze dvou možností – buď smíchejte všechny suroviny (zeleninu a vejce), nebo si část vajec odložte a smíchejte je jen s částí ingrediencí – připravíte tak naráz různé druhy muffinů. Třeba s rajčaty, špenátem a mozzarellou nebo s paprikou, žampiony, slaninou a čedarem. A jak na to? Naplněnou, předem vymazanou formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a vaječné muffiny pečte 20 minut. Kromě snídaně je to také skvělá svačina na cesty!

Míchaná vejce se zeleninou Chatham172 / Shutterstock.com

Recept na sladké jogurtové muffiny s kokosem

Nabízí se také sladká varianta. Zcela bez lepku a taková, na které si pochutnají nejen milovníci kokosu. Tyhle muffiny lze připravit s medem, ale i bez něj – využít můžete sladidlo, které vyhovuje vám i vašim chuťovým pohárkům. Jak na ně?

Na nákupní seznam přidejte:

  • 2 vejce
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 200 g tučného bílého jogurtu
  • sladidlo dle osobních preferencí

Postup:

Všechny ingredience důkladně promíchejte a těsto přelijte do předem vymazaných forem na muffiny. Troubu předehřejte na 180 °C a muffiny v ní pečte 20 až 25 minut. Po upečení jsou tak akorát vláčné, šťavnaté a ideální třeba k ranní kávě. Ozdobte je oblíbeným ovocem a jogurtem a je to: božská snídaně je na světě!

Zapečená vejce s balkánským sýrem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Zapečená vejce s balkánským sýrem

Zapečená vajíčka s balkánským sýrem skvěle chutnají a navíc dodají tělu spoustu energie. Jde tedy o ideální jídlo ke snídani nebo když potřebujete rychlou večeři, protože příprava zabere jen chvilinku času.

Zapečená vejce s balkánským sýrem
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je luxusní jídlo, které patří do snídaňového amerického menu. I když se může zdát, že se jedná o složitý pokrm, příprava není vůbec těžká. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky.

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Skotská vejce
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Skotská vejce

Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.

Skotská vejce

Recept na zapečená vejce s camembertem

Tak na této snídani si zaručeně pochutnají milovníci sýra, bylinek a schwarzwaldské šunky. Stačí pár surovin a vydatná snídaně je na světě.

Na 4 porce si připravte:

  • 4 malé zapékací misky
  • 4 vejce
  • kousek másla
  • 8 plátků schwarzwaldské šunky
  • 3 malá rajčata
  • lžíci olivového oleje
  • 100 g camembertu
  • 4 lžíce tučné smetany
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • špetku sušeného tymiánu
  • čerstvou bazalku

Postup:

  1. Zapékací misky lehce vymažte máslem.
  2. Než se pustíte do přípravy vajíček, nakrájená rajčata dejte na plech vystlaný pečicím papírem, zakápněte je olejem, přidejte česnek, tymián a špetku soli a nechte pár minut péct.
  3. Zatím co se rajčata dopékají, vystelte boky misek šunkou a jejich dno nakrájeným sýrem.
  4. Na řadu přicházejí vejce – oddělte bílky od žloutků, jednotlivé žloutky odložte a bílky vyšlehejte se smetanou, osolte a opepřete dle chuti.
  5. Směsí zalijte misky. Ozdobte pečenými rajčátky, přidejte žloutky a bazalku.
  6. Vejce už stačí jen přemístit do vyhřáté trouby na 200 °C – pečte 10 až 15 minut a pak ihned podávejte.

Zdroj: Kupi