Možná si říkáte, že rýžovar je jen další zbytečný „krám“ do domácnosti. Budete si to však myslet jen do té doby, dokud neochutnáte rýži, která se v něm vařila. Ať už jste milovníci sushi, sypké přílohové rýže nebo toužíte uvařit nějakou specialitu indické kuchyně, díky rýžovaru se předvedete v tom nejlepším světle.
Chutná rýže je skvělým zdrojem komplexních sacharidů, takže tělu doplní energii na delší dobu, a zároveň je i bohatým zdrojem vlákniny a může pomoci vyřešit střevní potíže.
Nejčastějším druhem v obchodech je tzv. parboiled – bílá, loupaná rýže, která neobsahuje tolik vlákniny a minerálů. Po uvaření je sypká a používá se jako příloha k českým omáčkám nebo do české verze rizota. Basmati rýže také nelepí, je uvařená za deset minut a používá se v asijské kuchyni stejně jako jasmínová rýže. Ta je však po uvaření lepivá, proto se podává nejčastěji s omáčkami a dušeným masem.
Kupte se slevou Rýže parboiled Vitana.
Kulatá zrna má rýže arborio a carnaroli – obě se pěstují v Itálii a používají se na tradiční italské risotto. Arborio rýže je ještě o něco krémovější a lze z ní připravit různé mléčné rýžové kaše.
Indiánská nebo také divoká rýže pak není tak úplně rýže, nýbrž semeno vodní trávy, které se nicméně při vaření chová podobně jako rýže. Je o něco méně kalorická a hodí se do redukční diety. Při její přípravě je opět potřeba počítat s časem na namáčení a delší dobou varu.
Pro menší rodiny bude bohatě stačit základní rýžovar (oblíbený je například Sencor SRM 0600WH), který koupíte za skutečně nízkou cenu do pětistovky. Uvaříte v něm až 450 gramů rýže, což je porce pro čtyři dospělé osoby. Vybaven je odměrkou, špachtlí, protiskluzovými nožkami a vyjímatelnou nádobou pro snadnou údržbu. Pokud vaříte rýži jen občas, budete s tímto jednoduchým přístrojem maximálně spokojeni.
O mnoho více umí uživatelsky skvěle hodnocený rýžovar SAGE BRC600 (Planeo Elektro, 2 990 Kč), který nejen že uvaří rýži a disponuje speciální funkcí pro přípravu rizota a přípravu omáček nebo opékání potravin, ale lze jej využívat i jako parní hrnec. Po dovaření se přepne do režimu udržování teploty, takže můžete směle vyrazit do města a vrátit se k hotovému jídlu. Parní koš i nádoba na rýži je vyndavací a snadno se udržuje. Díky svému víceúčelovému použití je ideální do malých i velkých kuchyní, ale i na chaty a chalupy.
A pokud to myslíte se zdravým životním stylem opravdu vážně, investujte do rýžovaru Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT (2 200 Kč), který umí díky jedinečné technologii separovat sacharidy a snížit kalorickou hodnotu jídla. I při nízkosacharidové dietě si tak můžete pochutnat na kopečku rýže, připravíte s ním však i různé kaše či všechny druhy luštěnin.
Kupte se slevou Sójová omáčka Vitana.
Rýže nemusí být jen nudný bílý kopeček slané chuti. Přidáním koření můžete úplně změnit ráz celého jídla – troška kurkumy, zázvoru nebo garam masaly vás přenese na skok do Indie, chutě východní Asie zase dosáhnete díky citronové trávě a šťávě z citrusů.
Můžete zkusit naservírovat rýži netradičně i k pečenému masu – stačí do ní přidat prolisovaný česnek a smaženou cibulku. Našim chutím je blízký i rozmarýn nebo oregano. A do sladkých variací se zase skvěle hodí skořice, kardamom či hřebíček.
Kupte se slevou Kuřecí prsní řízky.