Vysoký cholesterol a obsah tuku – není tomu tak dávno, co se společnost vajíček obávala a odborníci doporučovali maximálně jedno vejce týdně, ideálně pouze jeho bílek. Této hysterii kolem vajec už naštěstí odzvonilo, přesto se však stále najdou tací, kteří se jim vyhýbají. Jsou jejich obavy oprávněné?
Už vás někdy napadlo, co se vlastně skrývá ve vajíčku? Je v něm všechno, co potřebuje kuře, aby se vylíhlo na svět. To znamená, že pod skořápkou je nacpaná doslova veškerá energie pro vznik nového života – a že je jí opravdu hodně. Byla by škoda tento drahocenný zdroj živin nevyužít.
Bílek tvoří dvě třetiny celého vajíčka. Co obsahuje? Je složen z vody a bílkovin – dalo by se říct, že jde o jakýsi bílkovinný roztok. Mnoho sportovců si kupuje drahé proteiny, z nichž některé jsou opravdu pochybné kvality a plné chemických látek – přitom by si však mohli po tréninku pochutnat na vařeném bílku. Bílkovina ve vejcích je pro člověka velmi dobře stravitelná a využitelná, po tréninku je nicméně lepší sníst opravdu jen bílek pro regeneraci svalů a žloutek si nechat až na později.
Co obsahuje žloutek? Dlouho opovrhovaný žloutek je také z větší části tvořen vodou, dále se v něm nachází tuk, bílkoviny a menší množství sacharidů (to je však zanedbatelné). Tolik obávaný cholesterol ve žloutku sice taktéž najdeme, ale jeho nežádoucímu ukládání brání lecitin, který je zde také přítomen. Dále žloutek nese minerální látky a široké spektrum vitamínů.
Z hlediska zdravé výživy je nejzdravější vejce připravovat samostatně, bez přidání dalších tuků. Tento bod splňuje prosté vaření ve skořápce, kdy dojde ke sražení bílkovin a ztuhnutí uvnitř skořápky a žádné látky se neztratí ve vodě. A je celkem jedno, jestli máte rádi vejce naměkko, nahniličko nebo natvrdo.
Velmi dobře je na tom i pošírované či ztracené vejce. Příprava je poměrně technicky náročná, ale poradíme vám malý trik, díky kterému nebudete muset trnout hrůzou, že se vám ve víru vody bílek nespojí – přiveďte k varu dostatečné množství vody, přidejte trochu octa, vložte do vroucí vody naběračku a do ní nalijte vejce, které jste si předem vyklepli do misky. Tato metoda je zárukou úspěchu.
Míchaná vajíčka na másle se snadno stanou velkou kalorickou bombou – můžete se uklidňovat, že přijatým tukem určitě rozpustíte všechny vitamíny, ovšem i tak jde o slušný nášup. Pokud navíc přidáte slaninu nebo nastrouhaný sýr, s kalorickou hodnotou se snadno vyšplháte až na plnohodnotný oběd.
Poměrně zdravě vychází naopak volské oko – pokud jej uděláte na nepřilnavé pánvi, nemusíte použít ani žádný další tuk. Skvělým pomocníkem vám bude také poklička, která zajistí rovnoměrné propečení, žloutek zůstane polotuhý, a přitom nedojde ke spálení bílku.
Pokud jste věčně v pohybu a potřebujete rychle doplnit energii, připravte si tuto zajímavou variaci na muffiny:
Do půl hodiny máte zdravou svačinku, která je plná bílkovin – a vyjde rozhodně levněji a obsahem látek lépe než kdejaká proteinová tyčinka.
Vajíčková pomazánka s ředkvičkami je ideálním způsobem, jak zpracovat vykoledovaná velikonoční vajíčka, i skvělou jarní večeří nebo pohoštěním.
Zapečená vajíčka s balkánským sýrem skvěle chutnají a navíc dodají tělu spoustu energie. Jde tedy o ideální jídlo ke snídani nebo když potřebujete rychlou večeři, protože příprava zabere jen chvilinku času.
Trochu exotiky nikdy nezaškodí – pokud máte rádi bylinky a koření, vyzkoušejte tento tradiční izraelský pokrm plný vůní a chutí:
Nezapomínejte, že dlouhým varem se z potravin vytrácí živiny a vitamíny. Pro zachování ideálního poměru látek je tedy dobré šetrné vaření nebo dušení při nižších teplotách.
Zdroj: Kupi