Ryby patří k nejzdravějším jídlům, které si můžete dopřát. Pokud je umíte správně připravit, chutnají výborně. Bohužel většina lidí je neumí správně připravit, a tím zbytečně přichází o cenné látky i chuť. Tomu se ale dá snadno vyhnout, když víte, jak na to. Máme pro vás nejdůležitější rady, kterých se držet při přípravě ryb.
Sladkovodní ryby – nejen, že si na nich pochutnáte, navíc tělu dodají zdravé tuky a živiny. Právě to je důvod, proč chutný rybí oběd nebo večeři neznehodnotit chybami při přípravě – ať už si děláte zálusk na tresku, lososa, pstruha, tuňáka nebo snad starého dobrého kapra.
Kvalitní ryba na stole? Dejte vždy přednost té čerstvé. Pokud však máte mraženou, nevadí – vsaďte ovšem na kvalitní kus a dbejte opatrnosti při rozmrazování. Častou chybou je rozmrazení rybího masa v horké vodě nebo při pokojové teplotě. Nevhodná je také mikrovlnná trouba.
Jak tedy na to, abyste o lahodné maso nepřišli? Vložte rybu do sáčku a následně do studené vody. V misce s ní nechte rybu povolit – pokud ale rozmrazujete dostatečně dopředu, pak misku s vodou a rybou umístěte do lednice, kde maso pomalu a šetrně povolí.
Klíčem ke správné úpravě rybího masa je tajemství šéfkuchařů – tedy pořádně rozpálená pánev. Jakmile se pánev dobře nahřeje, teprve pak je čas přidat tuk. Na rozpálenou pánev s tukem můžete dát maso kůží dolů, díky tuku se ryba nepřichytí. Nechte maso kůží dolů propéci a až nakonec můžete na pánvi nechat dojít obrácené maso.
Proč je to důležité? Bez rozehřátí maso postupně pustí šťávu, která se přichytí, kvůli čemuž se i ryba snadno přichytne a rozpadne se – a uznejte, to by byla škoda. S tím souvisí také další častá chyba – lidé odstraňují kůži, přestože právě ona drží křehké maso pohromadě, a vy ho tak můžete snadno a rychle upravit.
Tip: S čím podávat rybu? Namísto brambor nakrájejte kedlubny, krátce je povařte, a následně smíchejte s osmahnutou cibulkou, lžicí hořčice a kurkumou. Takto připravené kedlubnové „brambůrky“ opečte dozlatova. Chutná příloha vás překvapí!
Solíte ryby předem? Právě to je chyba – rybí maso totiž kvůli soli nasákne tekutinu a při přípravě se spíš dusí. Pokud se chcete vyhnout blátivému kousku na talíři, solte až na samotný závěr.
Nebojte se použít kvalitní sůl z mlýnku – nebo klidně tu hrubozrnnou. Právě naturální a kvalitní sůl dodá rybě tu správnou chuť – proto není potřeba sahat po výrazném koření. Vystačíte si s čerstvými bylinkami, olivovým olejem a kapkou citronové šťávy. A jaké bylinky si s rybím masem notují? Třeba rozmarýn, kopr, petrželka či oblíbený citronový tymiánek.
Pstruh po mlynářsku je velmi jednoduchý a chutný způsob, jak si připravit tuto oblíbenou sladkovodní rybu. Pstruh patří mezi nejchutnější české ryby, běžně jej seženete v obchodě a jeho příprava vám nezabere moc času. Podávejte třeba s pečenými brambory nebo zeleninovým salátkem.
Další chybou při přípravě ryb je příliš dlouhá úprava. Maso by se mělo připravit rychle. Máte filé? Stačí šest minut na straně s kůží a tři minuty na vypnuté pánvi na opačné straně. Vše záleží na výšce masa. Pokud chcete upravit celou rybu, pak ji opečte z každé strany, stačí 3 až 4 minuty.
A rada na závěr? Šup s rybou do předehřáté trouby na 55 stupňů, kde ji nechte nakonec pár minut odpočinout. Šťavnaté maso potěší a nakrmí celou rodinu.
Zdroje: Kupi, Healthline, Reader’s Digest