Alobal. Balíme do něj svačiny, přikrýváme jím mísy a pekáče, pečeme v něm maso nebo grilujeme sýry. Ne ve všech případech je to ovšem bezpečné. Některé druhy potravin by s ním totiž nikdy neměly přijít do kontaktu. Proč tomu tak je, a kde naopak najde v kuchyni i naší domácnosti využití?
Alobal se vyrábí válcováním hliníku – i proto jeho název vznikl spojením chemické značky hliníku „Al“ a slova „obal“. Jeho výhodou je, že zabaleným potravinám nedodává žádnou pachuť, udržuje teplotu a nepropouští mastnotu ani tekutinu.
Ze stejného důvodu je oblíbený i při pečení a grilování – potraviny si i při tepelné úpravě zajistí šťavnatost a pečou se rovnoměrněji. Alobalové misky zase při grilování zabraňují odkapávání tuku přímo do ohně, což předchází vzniku škodlivých, rakovinotvorných látek.
Rozhoduje to, jaké potraviny do alobalu dáváme. Není vhodné balit do něj velmi slané a kyselé potraviny. Ty jsou totiž náchylnější k pohlcování hliníku, který pak spolu s nimi dostáváme do těla. Je nicméně nutné, aby bylo takové jídlo přímo v kontaktu s alobalem. Pokud jím pokrm jen přikryjete (např. v míse nebo v pekáči), nic se nestane.
Máte-li rádi vepřové maso, jistě vás zaujme vepřová kýta s rozmarýnem dle našeho receptu. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek vás jistě mile překvapí.
Doporučuje se také nenechávat jídlo v alobalu déle než 4 hodiny. Aby se mikrobiologické procesy potravin, a tím pádem i pronikání hliníku, co nejvíce zpomalilo, je vhodné zabalené pokrmy skladovat co nejdéle v chladu, například v ledničce. Maso, zeleninu a sýry, které plánujete v alobalu péct či grilovat, je nejlepší solit až v závěrečné fázi pečení.
Pro skladování a přenášení výše zmíněných potravin je tedy lepší zvolit jiný způsob balení. Využít můžete kuchyňské fólie nebo plastové krabičky a dózy. Skvělým zero waste řešením jsou voskované ubrousky, případně se dají koupit omyvatelná a znovu využitelná plastová či silikonová víčka na zakrývání rozkrojených potravin nebo celých mís či sklenic.
Zmačkaný kus alobalu poslouží jako drátěnka, se kterou vydrhnete připálené a jinak zanesené povrchy. Také s ním naostříte tupé nůžky – stačí jej párkrát přehnout a poté nůžkami několikrát prostřihnout. A pomůže i při žehlení – když vrstvu alobalu položíte pod potah žehlicí plochy, žehlení bude snazší a rychlejší.
Na zahradě lze zase přidat proužky alobalu do zeminy, kde budou nejen účinně odrazovat hmyz, ale přivedou kořenům rostlin do půdy více tepla. Toho využijete i při klíčení semen – do nádoby na sazeničky nejprve rozprostřete vrstvu alobalu (nezapomeňte udělat drobné dírky, aby mohla odtékat voda), poté zasypte substrátem a sázejte semínka běžným postupem.
Zdroje: Bezpečnost potravin, National Library od Medicine, BfR