Naučte se doma připravovat neodolatelnou lahůdku: pražené oříšky. K televizi nebo posezení nebudete chtít mlsat už nic jiného. Máme pro vás tři recepty z vlašských i lískových ořechů, mandlí nebo kešu, naslano i nasladko. A navíc poradíme, jak mandle a lískové ořechy snadno a rychle zbavit slupky.
Pokud si chcete ušetřit práci, již oloupané ořechy můžete vždy zakoupit v obchodě. Bývají ale mnohem dražší než ty se slupkou. Oloupání doma vám přitom nezabere skoro žádný čas, postup je velmi jednoduchý a připravené lahůdky vás vyjdou levněji.
Pamatujte vždy na základní pravidlo: lískové ořechy zbavíte slupky nasucho v troubě, mandle se naopak spařují ve vroucí vodě.
Na cca 400 g ořechů (vlašské, pekanové, lískové či mandle) budete potřebovat:
Postup: Z bílků ušlehejte sníh, který v míse lehce promíchejte s jádry ořechů (bílky zajistí, že se ořechy kořením krásně obalí a budou více křupavé). Vedle si smíchejte cukr, skořici a sůl a poté směs přimíchejte do ořechů. Vše vysypte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 120 °C asi 60 minut. Každou čtvrthodinu promíchejte. Hotové ořechy skladujte v suchu a temnu, aby zůstaly krásně křupavé.
Bylinky je nejlepší použít čerstvé – množství je uvedeno v najemno nasekaném stavu. V případě potřeby lze ale jakékoliv bylinky nahradit i sušenými. Jejich složení (i ořechů) můžete vždy upravovat podle své chuti.
Na cca 500 g oloupaných mandlí budete potřebovat:
Postup: Oříšky promíchejte s olejem a všemi bylinkami a solí. Vysypte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–12 minut. Občas promíchejte. Hotové nechte vychladnout a pro zachování křupavosti skladujte dobře uzavřené v suchu a temnu.
Na cca 300 g kešu či mandlí budete potřebovat:
Postup: Smíchejte med, olej a koření a pořádně promíchejte, aby vznikla hladká směs. V té obalte oříšky. Pokud je chcete sladší, klidně můžete dát více medu, nebo naopak podle chuti zkoušet různé kombinace koření (výborné budou oříšky např. s aromatickými uzenými mletými chilli papričkami Chipotle).
Obalené ořechy vysypte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 15–20 minut. Občas je promíchejte. Hotové nechte vychladnout a pro zachování křupavosti skladujte dobře uzavřené v suchu a temnu.
Zdroj: realsimplegood.com, devceuplotny.cz