Rádi si dopřáváte šálek horkého čaje? Víme, které nápoje vás v chladném počasí zahřejí. Nebojte se popíjet odvary, jejichž kombinace se vám na první pohled nemusí zdát lákavé. Co třeba skořice či anýz?
Krásně voní, prohřívá, a dokonce pomáhá s hubnutím. Skořice může provonět nejen vaši kávu, ale i čaj. Můžete ji přidat například do zeleného čaje a popíjet třeba půl hodiny před jídlem. Anebo si připravte skořicový čaj rovnou z ní!
Jeden kousek skořice zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Nápoj je lahodný a kromě hřejivých účinků popostrčí i váš metabolismus – a to se hodí, no ne?
Kupte se slevou Čaj ovocný Teekanne.
Tento indický nápoj skutečně zahřeje tělo i duši. Víte, že si jej můžete namíchat i doma? Pokud si tedy nechcete pořídit už uchystanou směs, připravte si:
Směs koření rozdrťte v hmoždíři, povařte v půl litru vroucí vody a následně přidejte 2 lžičky černého čaje. Poté přilijte čtvrt litru mléka a dle chuti oslaďte cukrem. Pokud dáváte med, dochuťte čaj až na závěr. S mlékem směs ještě chvíli vařte a po pěti minutách kypění mléka var vypněte. Váš masala chai je připraven. A proč si tuto kořeněnou bombu dopřát? Přispívá ke správnému fungování imunity, zahřívá, a ještě vás potěší i chutí. Že by váš nový rituál?
Máte rádi pikantní chilli? A co třeba čerstvě namletý kajenský pepř? Špetka se neztratí ani v ranním čaji, obzvláště, pokud vás trápí zima a potřebujete se zahřát – třeba na horách. Špetka pepře ve spojení s už zmíněnou skořicí dodají zelenému čaji šmrnc. Ranní zelený čaj s kořením vás probere a zahřeje, a navíc lze jeho pravidelným pitím shodit i nějaké to kilo. Vyzkoušet pak můžete i ajurvédský čaj, na jehož přípravu potřebujete:
Vodu se zázvorem, pepřem a solí vařte zhruba 20 minut. Po vychlazení přidejte šťávu z citronu a med dle chuti. Popíjejte 2 dcl co 2 hodiny. Kajenský pepř redukuje chuť k jídlu, má příznivý účinek na žaludek a střevní peristaltiku a pomáhá k uvolnění hlenu z dýchacích cest. Máte na takový čaj odvahu?
Kupte se slevou Zázvor čerstvý.
Dalšími adepty na ozvláštnění čaje jsou anýz a badyán. Anýz je známý pro své hřejivé účinky, a navíc má pozitivní vliv na imunitu. Výrazný anýzový čaj dokonce působí jako účinný antistresový pomocník. Voňavý je ovšem i badyán, jehož odvar pomáhá při revmatismu, bolestech v krku, bolestech kloubů a chřipce.
Oba čaje můžete osladit medem a přidat špetku skořice. Namíchejte si koření na čaj dle chuti, pozor však s podáváním malým dětem. A jak dlouho louhovat? Ideálně v případě badyánu okolo 6 až 8 minut a u anýzu 12 minut. Podávejte, když je třeba. Nebo když je ten správný čas zahřát tělo i mysl a vychutnat si přítomný okamžik.