Milujete tu vůni likéru, která dokresluje kouzlo Vánoc, ale klasický vaječňák vás kvůli mléku či vejcím neláká, nebo jej dokonce ani nemůžete? Máme pro vás řešení – nejlepší likér bez mléka a vajec a klidně i bez alkoholu. Pochutnáte si snad ještě více než na klasickém a rozhodně vás nebude tížit žaludek.
Nejjednodušší likér, který si dokážete představit. Navíc jej lze ochutit na více variant a získat tak hned tři různé druhy likéru. Můžeme vás ujistit, že jiný už ani nebudete chtít.
Základ na tři druhy likéru:
Na dochucení:
Postup: V nepřilnavém hrnci si svařte cukr do karamelu, přidejte k němu 100 g alsanu (či másla) a míchejte, dokud se směs nepromísí. Poté přidejte vámi zvolené mléko a provařte. Mezitím si rozmíchejte pudink se zbytkem mléka, zavařte jej a základ všech likérů je hotov! A co dál?
Veganský vaječný likér klame tělem. Neobsahuje totiž ani jedno vajíčko, mohou si jej tedy s klidem dát i vegani nebo lidé s alergií na vejce. Jeho příprava je jednoduchá a navíc i o něco zdravější než klasická verze.
Do tří nádob rozdělte pudinkový základ – každá totiž bude obsahovat likér s vlastní příchutí.
Do jedné nádoby s likérem přidejte 250 ml mandlového mléka (nic víc, pokud chcete virgin variantu). Nechejte důkladně vychladnout a polovinu z této směsi odlijte do uzavíratelné nádoby. Uchovejte v lednici po dobu pěti dní.
Varianta pro dospělé:
Do zbytku směsi přidejte ještě jedno malé espresso (případně přes plátýnko scezeného turka) a 250 ml bílého rumu bez příchuti. Důkladně promíchejte a nechejte vychladnout. Poté přelijte do nádoby a uchovejte v chladu.
Do horkého pudinku vložte tabulku hořké čokolády a nechejte rozpustit. Po třech minutách důkladně prošlehejte a přidejte 250 ml mandlového mléka. Polovinu směsi pak nechejte důkladně vychladit a přelijte do nádoby. Uchovejte v lednici opět cca pět dní.
Varianta pro dospělé:
Vezměte si druhou polovinu likéru, který jste si teď připravili, a přidejte k němu taktéž již dříve zmíněný bílý rum bez příchuti.
Do poslední nádoby přidejte 300 ml kokosového mléka a důkladně prošlehejte. U virgin varianty máte opět hotovo. Polovinu vychlazené směsi nalijte do uzavíratelné nádoby a v lednici uchovejte po dobu pěti dní.
Varianta pro dospělé:
Do směsi přilijte 250 ml kokosového bílého rumu. Důkladně promíchejte a vychlazený likér můžete uchovat v lednici.
Příprava těchto likérů je opravdu velice snadná a velmi variabilní – vymyslet si tak můžete i vlastní varianty za pomocí dalších surovin, které máte rádi. Nezapomeňte však jednotlivé příchutě důkladně označit, aby se vám nepopletly.
Tip: Darujte některý z likérů (nebo klidně všechny) jako vánoční dárek! Ručně vyráběný dárek vždy zaručeně potěší, navíc vás nepřijde na moc peněz a stihnete ho připravit i těsně před Vánoci. Pokud ho chcete vyšperkovat, kupte pěkné lahve a ozdobte je například mašlí nebo štítkem s názvem likéru.
Zdroje: receptyonline.cz, apetitonline.cz, kupi.cz