Iveta Fabešová odhalila svůj tajný recept na slavný vaječný likér z IF Café. Zkuste ho taky

Vaječný likér se skočicí Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Cukrářka Iveta Fabešová, známá svými vyhlášenými dezerty, se rozhodla podělit o recept na svůj slavný vaječný likér, který byl každoročně hitem jejího IF Café. Tento tradiční vánoční nápoj si díky jejímu jednoduchému postupu můžete připravit i doma. Stačí pár základních surovin, cukrářský teploměr a trocha trpělivosti. Výsledek vás určitě mile překvapí!

Přečtěte si také

Jak správně převézt vánoční stromek v autě? Chyby, které vás mohou vyjít draho nejen na pokutách

Vaječný likér podle Ivety Fabešové – recept

Ingredience:

  • 300 ml smetany
  • 300 ml kondenzovaného mléka (Salko)
  • 90 g žloutků
  • 90 g tuzemského rumu 
  • vanilkový lusk

Postup přípravy: 

  1. Ve větším hrnci smíchejte smetanu, žloutky, kondenzované mléko a semínka z vanilkového lusku. Nemusíte se bát po vydlabání semínek dát do hrnce i slupku vanilkového lusku – nic tím nepokazíte a vanilkové aroma se ještě zvýrazní. 
  2. Směs v hrnci za stálého míchání metličkou zahřejte na 85 °C, což je teplota pasterizace. K měření teploty potřebujete cukrářský teploměr, bez něj se v tomto receptu neobejdete. 
  3. Po dosažení 85 °C hrnec odstavte a nechejte vychladnout. Nikdy nelijte alkoholické přísady do ještě horké směsi, protože by se vám z nich všechen alkohol odpařil. 
  4. Jakmile bude mít směs kolem 40 °C, můžete přidat rum a vaječný likér promíchat. 
  5. Zcela vychladlý vaječňák přelijte do lahví s uzávěrem a dejte do lednice dochladit. 

Tip: Pokud se rozhodnete jen pro menší množství vaječného likéru, je dobré ho připravovat ve vodní lázni. V opačném případě by se totiž kvůli velkému množství žloutků mohla z vaječňáku stát omeleta.

Jak dlouho vydrží vaječný likér v ledničce?

Domácí vaječný likér vám v lednici vydrží asi 2–3 týdny, pokud ho budete mít ve čisté uzavíratelné lahvi a hezky v chladu. Alkohol sice pomáhá likér trochu konzervovat, ale protože obsahuje čerstvé suroviny jako žloutky a smetanu, je potřeba dát pozor na jejich čerstvost. Před podáváním ho nezapomeňte protřepat, aby byl pěkně hladký. Pokud si nejste jistí, jestli je ještě v pořádku, zkuste ho nejdřív očichat nebo ochutnat.

Zdroj: Kupi.cz