Cukrářka Iveta Fabešová, která svou první cukrárnu v Praze otevřela už v roce 2013, na podzim ohlásila rozvod se svým manželem, a přišla tak o své provozovny, včetně vyhlášené cukrárny IF Cafe ve Werichově vile. Sympatická blondýnka, která ve svých podnicích vyráběla vyhlášené zákusky ve tvaru citronu, tradičně před Vánoci prodávala i svůj vaječňák. Recept i s postupem, jak na něj, najdete v našem článku.
Na vaječný likér podle Ivety Fabešové budete potřebovat:
- 300 ml smetany
- 300 ml kondenzovaného mléka (Salko)
- 90 g žloutků
- 90 g tuzemského rumu
- vanilkový lusk
Postup přípravy:
- Ve větším hrnci smíchejte smetanu, žloutky, kondenzované mléko a semínka z vanilkového lusku. Nemusíte se bát po vydlabání semínek dát do hrnce i slupku vanilkového lusku – nic tím nepokazíte a vanilkové aroma se ještě zvýrazní.
- Směs v hrnci za stálého míchání metličkou zahřejte na 85 °C, což je teplota pasterizace. K měření teploty potřebujete cukrářský teploměr, bez něj se v tomto receptu neobejdete.
- Po dosažení 85 °C hrnec odstavte a nechejte vychladnout. Nikdy nelijte alkoholické přísady do ještě horké směsi, protože by se vám z nich všechen alkohol odpařil.
- Jakmile bude mít směs kolem 40 °C, můžete přidat rum a vaječný likér promíchat.
- Zcela vychladlý vaječňák přelijte do lahví s uzávěrem a dejte do lednice dochladit.
Tip: „Pokud budete dělat menší množství vaječňáku, je dobré připravovat ho ve vodní lázni, protože vzhledem k velkému množství žloutků by se z likéru mohla stát omeleta,“ radí Iveta Fabešová.