Cukroví nemůžete na Vánoce ani vidět? Upečte si „sůloví“. Slané vánoční cukroví zmizí rychlostí blesku

Tyčinky z listového těsta převázané červenou stuhou, v pozadí červená vánoční baňka na kostkované utěrce x3mwoman / Shutterstock.com

Vánoce bez cukroví si umí představit jen málokdo. Sedíme u pohádek, popíjíme horký čaj a ujídáme jeden kousek za druhým. Letos zkuste zařadit i pár slaných druhů, které potěší nejen ty, co sladkému neholdují, ale i ty, kterým už klasické cukroví leze krkem. Přinášíme vám několik receptů na tzv. sůloví, které zmizí ze stolu rychlostí blesku.

Přečtěte si také

Ve značkovém másle z Německa se našly kovové částice. Penny a Kaufland je stahují z prodeje a varují před konzumací

Sýrové tyčinky – recept

Sýrové tyčinky budete mít upečené za pár minut. A věřte, že budete muset brzy dopékat další várku!

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky,
  • 200 g másla,
  • 200 g strouhaného sýru eidam,
  • 1 lžičku soli,
  • 0,5 lžičky jedlé sody,
  • 50 ml mléka.
Slané vánoční stromečky z listového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Slané vánoční stromečky z listového těsta

Slané vánoční stromečky z listového těsta budou skvělé jako vánoční nebo silvestrovské občerstvení pro vaše blízké i pro návštěvu. Připravené je budete mít během chvilky a dozdobit si je můžete dle libosti sýrem, olivami nebo třeba okurkou.

Slané vánoční stromečky z listového těsta

Na ozdobení:

  • 1–2 vejce,
  • 30 g strouhaného sýru dle chuti,
  • kmín nebo hrubozrnnou sůl (lze nahradit sezamem).

Postup:

  1. Nejprve si dejte předehřát troubu na 200 stupňů. Ve větší míse si smíchejte veškeré ingredience na těsto a zapracujte dohladka.
  2. Vyválejte jej na cca 5 mm vysokou placku a pomocí rádýlka na těsto ji rozkrájejte na tenké tyčinky (cca 1,5 cm široké a 10 cm dlouhé). Vyskládejte je na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sýrem, kmínem, solí nebo sezamem.
  3. Pečte na 200 stupňů cca 12 minut dozlatova. Dobrou chuť!

Tip: Kvalitní rádla na těsto, se kterými budete mít tyčinky raz dva, seženete například od Tescomy nebo Orionu. Můžete dodat svému sůloví trochu šmrnc a použít také ozdobné vlnkovací rádýlko.

Parmazánové sušenky s olivami photogal / Shutterstock.com

Parmazánové sušenky s olivami – recept

Milovníci oliv jistě nepohrdnou sůlovím s olivami a parmazánem – úspěch je zaručen!

Budete potřebovat:

  • 100 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 100 g másla,
  • 150 g nastrouhaného parmazánu,
  • 7 černých oliv,
  • sůl a pepř,
  • směs italských bylinek nebo sušené oregano, bazalku a rozmarýn.

Postup:

  1. Troubu zapněte na 200 stupňů, a zatímco se bude nahřívat, nakrájejte si olivy na menší kousky.
  2. V míse je poté smíchejte s moukou, parmazánem, máslem, bylinkami, pepřem a solí a vypracujte hladké těsto, které pak rozválejte na ½ cm vysokou placku.
  3. Za pomoci vánočních vykrajovátek vykrajujte různé tvary a následně je vyskládejte na plech s pečicím papírem.
  4. Sušenky pečte zhruba 10 minut dozlatova. Podávejte zatepla či zastudena.
Žena drží pekáč se slaným vánočním cukrovím Branimir Dobes / Shutterstock.com

Linecké s uherákem – recept

Linecké slepované marmeládou nesmí na míse s cukrovím chybět. Co si však takhle připravit jeho slanou verzi a místo marmelády použít plátek uheráku?

Budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky,
  • 170 g másla,
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce 33% smetany ke šlehání,
  • 1 lžičku soli,
  • 1 vejce,
  • 50 g uherského salámu.

Postup:

  1. Z mouky, másla, žloutku, smetany a soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočívat do ledničky.
  2. Po uležení jej rozválejte na cca 4 mm vysoký plát a vykrájejte kolečka. Z poloviny z nich poté vykrojte ještě střed, jako když pečete klasické linecké. Spodní kolečka potřete rozšlehaným vejcem a položte na ně kolečka uheráku.
  3. Kolečka, která přijdou navrch, potřete zespoda opět vejcem a „přilepte“ je na uherák.
  4. Nakonec vyskládejte hotové slané linecké na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a dejte na 15 minut péct do trouby na 180 stupňů.

Zdroj: Kupi.cz