Myslíte si, že vám vitamíny zaručí zdraví? Můžete mít pravdu, jestliže ovšem víte, jak je správně přijímat a jak zajistit jejich maximální využití. Jeden příklad za všechny může být vitamín D – vyznáte se v něm? Pojďte se na něj s námi podívat blíže a zjistíte, proč ho potřebujete a jak jej co nejlépe získávat.
Potřeba vitamínů pro lidské tělo je absolutně nezpochybnitelná. To, že je vhodné jíst ovoce a zeleninu, ví nejspíš každý, jakmile však přijde na konkrétní vitamíny, jako je například vitamín D, jsou naše znalosti horší – a odborné vysvětlování tomu moc nepomáhá.
Vitamín D je ve slunci a rybách. Když je budeš jíst a chodit k tomu přes den ven, budeš ho mít dostatek, říká lidová moudrost, kterou zná nejspíše každý. Až tak jednoduché to ovšem není.
Vitamín D je ve skutečnosti hormon, přesněji řečeno skupina sekosteroidů, která se rozpouští v tucích. V našem těle je zodpovědný za zvýšené vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforečnanů ve střevech, má ale i další účinky. Když je ho v organismu dostatek, pomáhá například vstřebávat vitamíny a minerály, avšak také posiluje kosti, imunitu a snižuje množství zánětů v těle. Malým dětem se pak podává i coby prevence proti křivici.
Většina populace (až 60 %) trpí jeho nedostatkem. Doplňovat jej vhodnou stravou i v podobě tabletek či sirupů je tedy vhodné. Se zmíněným sluncem je to trochu složitější – příjem vitamínu D touto cestou je totiž slabší v ranních i večerních hodinách, ale taktéž pokud používáte až příliš silné opalovací prostředky. Ideální pro jeho čerpání jsou tedy polední procházky, v létě však pozor na spálení!
Nejdůležitějšími formami vitamínu D jsou vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol). Z těchto dvou je vitamín D3 považován za účinnější formu, protože je lépe vstřebatelný a účinnější při zvyšování hladiny vitamínu D v krvi.
Ke zjištění hladiny vitamínu D v krvi vám poslouží lékařský rozbor krve. Pokud ho máte dostatek, jeho přemíra a zbytečné doplňování vám bude de facto k ničemu. V opačném případě je ovšem vhodné poohlédnout se po potravinách na něj bohatých. Jde například o:
Zvolíte-li doplňování vitamínu D skrze potraviny, je vhodné zajímat se, odkud pocházejí. Vliv na hladinu vitamínu D v nich bude totiž mít již zmíněné slunce – pokud tedy zvířata nebo rostliny a houby pocházely z venkovního prostředí, a nikoliv z halových chovů či skleníků, budou tohoto vitamínu obsahovat mnohonásobně více.
I u doplňků stravy dbejte na kvalitu – opět platí, že přírodní zdroje s dohledatelným původem budou jistě účinnější. Doporučit můžeme například kapsle s olejem z tresčích jater či různé formy extraktů z lišejníku.
Poslední možností jsou pak potraviny, které výrobci o vitamín D obohacují – a že jich dnes na trhu existuje opravdu velké množství! Jedná se například o mléko a cereálie, ale také o výrobky pro vegany, jako jsou sójové produkty, margaríny či rostlinná mléka. Sáhnout můžete i po slepičích vejcích obohacených o „Déčko“, zde je však opět potřeba prozkoumat jejich původ.
Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, určitě se zajímejte, jak je na tom vaše tělo s vitamínem D. Tento prvek je zodpovědný za mnohé reakce a pochody v organismu, a to dokonce i tam, kde byste to třeba nečekali.
Požádejte svého lékaře, aby vám vyšetřil hladinu vitamínu D – a pokud by se zdráhal, zauvažujte o vyšetření coby samoplátce. Cena vyšetření se pohybuje od 400 Kč až do 1 400 Kč. Tyto informace vám mohou mnohé napovědět či dokonce pomoci předejít případným zdravotním rizikům. Anebo naopak zabráníte zbytečnému vyhazování peněz za vitamíny, pakliže jich máte v těle dostatek.
Nedostatek vitamínu D se může projevovat únavou, slabostí a bolestmi kostí či svalů. Může také vést k depresím a změnám nálad. Oslabení imunitního systému zvyšuje náchylnost k infekcím. U dětí může způsobit rachitidu, což vede k měknutí a deformaci kostí, zatímco u dospělých může vyústit v osteomalacii, což je obdobný stav. Nízké hladiny vitamínu D mohou rovněž zpomalit proces hojení ran po úrazech či operacích.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je luxusní jídlo, které patří do snídaňového amerického menu. I když se může zdát, že se jedná o složitý pokrm, příprava není vůbec těžká. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky.
Denní doporučená dávka vitamínu D není přesně stanovena, ale odhadovaný přiměřený příjem, kdy si tělo vitamín D nemůže samo vyrábět (například v zimních měsících nebo při nedostatku slunečního světla), je 20 µg vitamínu D denně pro většinu populace. To zahrnuje děti, dospělé i těhotné a kojící ženy.
Vitamín D je nejlepší kombinovat s vitamínem K2 a vápníkem pro optimální vstřebávání a účinnost. Vitamín K2 pomáhá směrovat vápník do kostí, kde je potřeba, a zabraňuje jeho ukládání v tepnách. Také je dobré přijímat vitamín D s jídlem obsahujícím zdravé tuky, protože je rozpustný v tucích, což zlepšuje jeho vstřebávání.
Zdroje: WebMD, Healthline, MedicalNewsToday, NZIP