Vanilkový a vanilínový cukr není to samé. Naučte se je rozlišovat, ať si nepokazíte chuť cukroví

Vanilkové rohlíčky na hnědém talíři grafvision / Shutterstock.com

Voňavá a výjimečná. Taková je vanilka, právem označovaná za královnu mezi kořením. Přestože v obchodech najdeme spoustu výrobků s vanilkovou příchutí, pravou vanilku v nich objevíme jen zřídka. Většina z nich totiž obsahuje syntetické náhražky, které volíme hlavně kvůli jejich nižší ceně. Co stojí za vysokou cenou pravé vanilky a jak poznat kvalitní vanilkové produkty?

Přečtěte si také

Zapomeňte na nudu! Malinová vosí hnízda jsou moderní klasika, co rozzáří vaše Vánoce

Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem?

Když se řekne vanilka, každému se jako první vybaví žlutá barva. Ve výrobcích z ní by vás však vždy měla zajímat barva černá, respektive drobná černá zrníčka, která pochází z drcených vanilkových lusků.

Vanilkový cukr proto vždy musí obsahovat pravou vanilku. Pokud ne, jedná se o cukr vanilínový, který tak musí být označený a v jehož složení najdete informaci o aromatech.

Vanilkové rohlíčky z lískových ořechů
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Vanilkové rohlíčky z lískových ořechů

Vanilkové rohlíčky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. A není divu! Křehké rohlíčky chutnají po oříšcích, voní po vanilkovém cukru a neskutečně se rozplývají na jazyku. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.

Vanilkové rohlíčky z lískových ořechů

Složení a výroba

Bílá krystalická látka vanilín je umělé (přírodní nebo syntetické) aroma, které se vyrábí pomocí petrochemického průmyslu. Dříve se dokonce extrahovalo z uhlí, dehtu, rýžových otrub či dřevin. Ačkoliv vanilín může chutnat stejně jako vanilka a při pečení rozdíl třeba ani moc nepoznáte, minimálně zmíněná výroba napovídá o jeho kvalitě.

  • Vanilkový cukr – musí obsahovat pravou vanilku. Nejlepší (a dražší) je z odrůdy Bourbon z Madagaskaru, může ale pocházet i z jiných zemí nebo být z jiné odrůdy, např. Tahitensis.
  • Extrakt vanilky – jedná se o tekutý výluh z plodů vanilky naložených v lihu.
  • Vanilínový cukr – neobsahuje pravou vanilku, ale syntetické aroma.
Vanilkové lusky vedle mističky s cukrem Jiri Hera / Shutterstock.com

Kvalita a cena

Cena vanilínového cukru může být v obchodech oproti tomu pravému vanilkovému i dvacetkrát nižší. A ačkoliv je umělý vanilín výrazně levnější, i s ním výrobci v produktech šetří. Správně by se měl jeho obsah v cukru pohybovat kolem 0,3 mg/g produktu. Ve skutečnosti to však často bývá i méně. Spotřebitelé to ovšem obtížně poznají – na etiketě najdou pouze informaci, že výrobek obsahuje aromata.

Oproti tomu vanilkový cukr musí mít na obalu vždy uvedeno množství obsažené vanilky a původ jejích lusků. I u pravého vanilkového cukru se cena může lišit v závislosti na původu vanilky a jejím množství.

  • Tip: Vanilkový cukr si lze snadno vyrobit i doma. Stačí v uzavíratelné nádobě k obyčejnému bílému či třtinovému cukru přidat vanilkový lusk a nechat cca 2 týdny odležet.

Kde koupit vanilkový lusk?

Ceny vanilkových lusků se pohybují zhruba od 50 do 200 Kč za 1 kus. Seženete je v kamenných i internetových obchodech s kořením nebo se speciální výživou, ale také v supermarketech a hypermarketech, např. od značky Dr. Oetker nebo Kotányi. Ve speciálních týdnech se prodávají také v Lidlu nebo Penny Marketu před Vánocemi či Velikonocemi.

Žena u rostoucího květu s vanilkovým luskem Pierre-Yves Babelon / Shutterstock.com

Proč je pravá vanilka tak drahá?

Vanilka je hned po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Za její vysokou cenou stojí především náročný způsob pěstování. Rostliny vanilky kvetou na Madagaskaru jen v jediný den v roce. Vzhledem k tomu, že se musí květy opylovávat ručně, mají pěstitelé jen necelých 24 hodin na to, aby vše stihli.

Jakmile dorostou lusky, sbírají se ještě zelené a po dobu několika měsíců se nechávají fermentovat a sušit do známé tmavé podoby. Pro zajímavost: Ze 4 kg zelených lusků vznikne ve výsledku asi jen 1 kg vanilkových lusků určených k prodeji.

Cena vanilky navíc výrazně stoupla v posledních letech. Na vině byl především cyklon, který na Madagaskaru zničil většinu úrody a poškodil zdejší půdu, ale také lupiči, kteří mají na tuto drahou komoditu spadeno.

Zdroj: Kupi.cz, dTest