Také pečete perníčky s dostatečným předstihem před Vánoci, aby se vám hezky rozležely? Nebo na toto pravidlo zapomínáte a poté litujete, že jsou tvrdé a nedají se jíst? Ať už patříte ke kterékoliv skupině, s tímto receptem vás už tvrdé cukroví trápit nebude – tyto perníčky jsou totiž jedlé hned po upečení. Vyzkoušejte naše tipy na osvědčenou klasiku, která se bude krásně rozplývat na jazyku!
Ingredience na těsto:
- 50 g másla
- 650 g hladké mouky
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky jedlé sody
- 6 až 7 lžic mléka
- 150 g medu
- 250 g moučkového cukru
- 5 ks žloutků (na potření hotových perníčků si 1 žloutek odložte)
Zásobujte se vánočními surovinami v akci
Postup přípravy:
- Protože perníkové těsto patří mezi ta tužší, doporučujeme použít pro přípravu kuchyňského robota. Pokud však tohoto parťáka v kuchyni ještě nemáte, vystačíte si i s obyčejnou mísou a vařečkou.
- Do větší mísy dejte cukr, sodu, perníkové koření a mouku a vše pořádně promíchejte, až se všechny ingredience spojí. Dále přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, mléko a med.
- Vypracujte těsto. Na rozdíl od těst jiných jej ale nemusíte nechávat uležet v lednici – i to je jeho velká výhoda!
- Na pomoučené desce si ho poté vyválejte na zhruba půl centimetru vysoký plát. A pak už jen vykrajujte tvary.
- Troubu si mezitím vyhřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a perníčky pečte asi 10 minut. Upečené je pak hned potřete žloutkem.
Canva
Poleva na perníčky
Ingredience:
- 170 g moučkového cukru
- 1 bílek
- pár kapek citronové šťávy
Postup:
V míse smíchejte všechny tři ingredience. Směsí poté naplňte zdobící sáček, vystačíte si nicméně i s obyčejným sáčkem na potraviny, kterému ustřihnete špičku. Zdobit můžete perníčky až když jsou zcela vychladlé! Poleva na nich zaschne během pár desítek minut.
Tip: V obchodech s potravinami se prodávají i zdobicí barevné sady. Najdete je mezi potravinami určenými k pečení – a do košíku tak rovnou můžete přihodit i nějaké jedlé ozdoby.