Na Vánoce zdravě! Recept na lehký bramborový salát bez majonézy

Bramborový salát na talíři, kolem jsou pomeranče, avokádo a řapíkatý celer Anna Kolásková

Vánoční bramborový salát nemusí být jen klasický, majonézový. Zkuste letos trošku lehčí verzi se zakysanou smetanou, řapíkatým celerem, avokádem a ředkvičkami. Salát je chuťově vyvážený a skvěle doplní lososa, klasického kapra nebo třeba vegetariánskou alternativu štědrovečerní večeře.

Přečtěte si také

Acidofilní mléko, kefír a podmáslí: Jaký je mezi nimi rozdíl a který produkt upřednostnit?

Recept na vánoční bramborový salát

Ingredience pro 4 osoby:

Právě teď je nejvyšší čas na nákup salátových brambor

Příprava bramborového salátu:

  1. Brambory umyjte a uvařte ve slupce. Nechte vychladnout, oloupejte, překrojte je na půl nebo na čtvrtiny a dejte do mísy.
  2. Přidejte k nim plátky ředkviček, oloupaný a nakrájený řapíkatý celer a kolečka jarní cibulky. Promíchejte, osolte a opepřete.
  3. Avokádo nakrájejte, přidejte k salátu a bohatě zalijte citrónovou šťávou, aby nezčernalo.
  4. Připravte si dresink ze smetany a hořčice a promíchejte jej se salátem.
  5. Nechte odležet a podávejte.
Brambory, avokádo, ředkvičky, řapíkatý celer, citrón, hořčice, zakysaná smetana, sůl, pepř Anna Kolásková

Jak vybrat perfektní avokádo

Avokádo není levná záležitost – nejlevněji se dá pořídit kolem 30 Kč, v akci za 25 Kč. Ušetřit lze, pokud si koupíte síťku avokád (např. pět kusů), která cenově vychází levněji než kupování po kusech.

Avokádo můžete koupit zelené a černé. Zelené má svěžejší chuť, černé naopak máslovější strukturu. Já mám raději černá avokáda – víc mi chutnají, snadněji dozrávají a lépe se zbavují slupky. Pokud nechcete čekat, až avokádo dozraje, kupte si avokádo ready to eat / eat me (připravené k okamžité konzumaci).

  • Až do konce roku můžete v Albertu koupit dva kusy avokáda za výhodnou cenu 49,90 Kč.
Pohlídejte si akce na avokádo

Tři tipy, jak ještě dochutit vánoční bramborový salát

  • Do salátu přidejte vejce vařená natvrdo.
  • Salát ochuťte čerstvými bylinkami (petrželka, pažitka).
  • Vyzkoušejte verzi s bramborami a vařenou červenou řepou.

A jak děláte vánoční bramborový salát vy?