Tento čím dál populárnější druh cukroví si našel cestu do české vánoční kuchyně teprve před pár lety, jakmile ho ale jednou ochutnáte, okamžitě si jej zamilujete. Crinkles jsou chutí i strukturou podobné brownies. Pod křupavou popraskanou kůrkou, která vypadá jako zasněžená, se ukrývá vláčně měkké těsto rozplývající se na jazyku. V našem článku pro vás máme recept na čokoládové crinkles i tipy, jak vybrat vhodné suroviny, aby se vám výsledek povedl.
Kvalitní hořká čokoláda je základ
Základem výborných čokoládových crinkles je kvalitní hořká čokoláda. Ta by měla mít kolem 50 % kakaa (pokud byste použili mléčnou, bude cukroví až příliš sladké, vysokoprocentní čokoláda by zase nezajistila požadovanou vláčnost a popraskání).
Důležité je ovšem také její složení, které doporučujeme v obchodech důkladně prozkoumat. A to i u známých značek. Nikdy by neměla obsahovat rostlinné oleje a tuky, jako je tomu u většiny náhražek čokolád na vaření, které obsahují palmový či bambucký tuk. Ty způsobují, že se crinkles roztékají do placky a nejsou krásně nadýchané. Vždy proto vybírejte hořkou čokoládu, která obsahuje pouze kakaové máslo.
- Tip: U přípravy crinkles také vždy sáhněte pouze po pravém másle, žádných jiných náhražkách a tucích na pečení. Máslo se teď před Vánocemi objevuje často ve slevových akcích za nižší ceny a nakoupit jej můžete i s více než 30% slevou.
Čokoládové lanýže
Čokoládové lanýže jsou vynikající vánoční cukroví, jednoduché na přípravu. Zabalené v papírových košíčcích je navíc můžete darovat také jako malou pozornost.
Čokoládové lanýže
Recept na čokoládové crinkles
Suroviny:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hořké čokolády s 50 % kakaa (bez obsahu rostlinných tuků)
- 120 g cukru krupice (lze použít i třtinový)
- 50 g másla
- 2 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- půl lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- cukr moučka na obalení
Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com
Postup:
- Zvlášť si připravte sypké a tekuté suroviny. Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte v jedné míse.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni spolu s máslem a nechce trochu vychladnout, aby byla tekutina vlažná. Vajíčka vyšlehejte spolu s cukrem (krupice i vanilkovým) do husté pěny.
- K našlehaným vejcím pomalu vmíchejte vlažnou čokoládu s máslem a poté přisypte smíchané sypké suroviny. Vytvořte hladké těsto, které dejte v míse zakryté fólií alespoň na 1 hodinu odležet do lednice (lze ovšem nechat i přes noc). Zatuhne a bude se s ním lépe pracovat.
- Z hotového těsta vytvarujte menší kuličky (jedna by měla mít v průměru asi 2 cm), které ještě před pečením celé nahusto obalte v moučkovém cukru (ten nijak nesklepávejte). Pokud se vám tvarování nedaří, můžete vždy lžičkou nabrat kousek těsta, vhodit jej nejprve do cukru krystal a obalit a až poté vytvarovat kuličku a obalit v cukru moučkovém.
- Kuličky rozprostřete na plech s pečicím papírem – nechte mezi nimi vždy dostatek místa, během pečení totiž nabudou.
- Troubu si předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou stačí na 160 °C). Kuličky pečte asi 10 minut, maximálně 14 minut (v závislosti na typu trouby může stačit i osm minut).
- Hotové je poznáte tak, že je jejich povrch popraskaný, kůrka tvrdá a pevná, ale po jemném zmáčknutí se propadá – to značí měkký střed (po vychladnutí se ještě trochu více zpevní). Pokud byste nechali crinkles péct déle, vysušily by se a nebyly tak dobré.
Zdroj: pradobroty.cz, kucharkaprodceru.cz