A je to tady! Nejhezčí svátky v roce jsou doslova za dveřmi. Také se těšíte na klid a pohodu s rodinou, vůni vánočního cukroví, dárky, světýlka a ten pocit, že nic nemusíte a na pár vteřin se zastaví svět? A co teprve ten pravý vánoční bramborový salát a kapr, nebo řízek? Jenže který to je ten pravý?
Snad v každé rodině si myslí, že právě oni dělají ten pravý bramborový salát – a to i když se názory jejích členů různí. Úžasná klasika se salámem, tradiční s vařeným vejcem či základ s hráškem a kukuřicí? Salát zásadně bez cibule, nebo s cibulkou, ideálně předsmaženou? A majonézu či tatarku? Nebo raději čočku, jablka či červenou řepu?
Zástup naprosto protichůdných, „rozhodně pravých“ receptů na bramborový salát dovede vykouzlit úsměv na rtech. Všechna zábava jde ale stranou, jakmile vám někdo začne tvrdit, že zrovna ten váš není nejlepší! Ať už však preferujete jakýkoliv, jedno mají společné – svoji historii. Víte, odkud se bramborový salát vzal?
Kupte se slevou Bramborový salát.
Odkud se k nám dostal tradiční bramborový salát, dodnes není úplně jisté. Původně se zřejmě jednalo o jídlo, které připravovali kuchaři ruské šlechtě. Jako přílohu jej začali lidé vařit až na přelomu 19. a 20. století, ovšem v jednodušší podobě, než je tomu dnes.
S majonézou se pak setkáváme až v 50. letech, a to pouze u šlechty – majonéza jako taková totiž patřila k luxusním surovinám a pokrmům. Původní zálivka pak se sestávala z hovězího vývaru, octu, cukru a soli, což se dodnes traduje jako klasická zálivka rakouská.
Široké variace bramborových salátů se u nás nejčastěji servírují během různých svátků. Jejich základ tvoří brambory, kořenová zelenina, sterilované okurky a majonéza. Zbytek ingrediencí už spadá do rodinných tajemství a receptur.
Někdo přidává do salátu syrovou cibuli, jiný cibulku opraženou dozlatova, někdo nedá dopustit na vařené vajíčka a další musí mít v salátu bez pardonů nastrouhaný salám. Jak je to správně, vám nikdo neřekne, hlavně totiž musí chutnat vám i vašim blízkým. Není nic lepšího než vidět spokojený úsměv na rtech všech strávníků.
Pokud se vám však vkrádá na mysl kacířská myšlenka na to, že letos vyměníte svůj tradiční recept za něco nového, máme pro vás několik tipů. Vyzkoušet můžete bramborovo-cibulový salát, dýňový „bramborový“ salát, nebo salát se zálivkou z červené čočky.
Kupte se slevou Citrony.
Kupte se slevou Brambory konzumní pozdní.
Pokud se hodláte pustit do něčeho nového, držíme vám palce. Nebojte se vykročit ze své komfortní zóny. A pokud by vás přeci jen popadla obava nad tím, jak by to na Štědrý den nakonec dopadlo, udělejte si malou generálku už teď. Ať už se nakonec rozhodnete jakkoli, vychutnejte si dobré jídlo ve společnosti svých nejbližších a užijte si společný čas.