Český nebo čínský česnek? Rozdíly jsou obrovské, a to nejen v chuti

Člověk vybírá v obchodě česnek masterpiece creator / Shutterstock.com

Víte, jaký je rozdíl mezi českým a čínským česnekem? Mohou se značně lišit, a to nejen v chuti, ale i v kvalitě a zdravotních benefitech. Poradíme vám, jak je v obchodech rozeznat a podle čeho vybrat ten nejlepší. Prozradíme vám také výsledky nezávislého testu česneků.

Přečtěte si také

Magická divizna: Ochrání před kouzly, ale má i prokázané léčivé účinky. Dejte si ale pozor, kdy ji sbíráte

Účinky na zdraví

Chuť česneku se posuzuje zejména na základě jeho štiplavosti, kterou způsobují sirnaté organické látky, z nichž nejvýraznější je alicin. Ten je navíc považován za silné přírodní antimikrobiotikum (tzn. je účinný proti virům i bakteriím). Už naše babičky používaly česnek jako lék na angínu, chřipku, nachlazení a další různá onemocnění, i na podporu imunity.

Česnek také pomáhá při chronickém onemocnění dýchacích cest nebo při žaludečních a střevních obtížích, snižuje hladinu cholesterolu v krvi i vysoký krevní tlak, chrání před trombózou, léčí křečové žíly a je považován za účinnou prevenci před rakovinou. Příznivé účinky má i při vnějším užívání – jeho potíráním lze léčit bradavice, kožní plísně či opary.

Česnekový dresink
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Česnekový dresink

Česnekový dresink vykouzlíte během chvilky a dochutíte jím řadu jídel. Je vhodný ke grilovanému masu, grilované nebo čerstvé zelenině, k zeleninovému salátu nebo například jako náplň do tortill.

Česnekový dresink
Česnekovo-pažitková pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Česnekovo-pažitková pomazánka

Tento jednoduchý, a přesto neuvěřitelně chutný recept v sobě skrývá dokonalou souhru ingrediencí. Jemný cottage sýr s krémovým bílým jogurtem a majonézou doplňují pikantní tóny česneku a svěží nádech pažitky. Ať už pomazánku nanesete na křupavý toast, čerstvou bagetu či použijete jako dip, vždy si získá srdce vašich blízkých.

Česnekovo-pažitková pomazánka

Tip: Alicin se ve stroužcích tvoří jako obranná látka při mechanickém poškození rostliny. Pokud tedy chcete mít v jídlech česnek co nejvýraznější, je nejlepší stroužky co nejvíce narušit – lisováním, drcením, rozsekáním nebo rozetřením.

Český vs. čínský česnek – jak je mezi sebou rozeznat?

Co se obsahu alicinu a výraznosti chuti (a tedy i léčivých účinků) týče, mezi českým a čínským česnekem existují velké rozdíly. Jak je v obchodech na první pohled rozeznat?

Čínský česnek

  • Bývá většinou nepaličatý (uprostřed nemá tvrdý stvol a ve špičce je měkčí jako třeba cibule), zcela bílý a tvarově je jeden jako druhý.
  • Obsahuje větší množství menších stroužků, které vyplňují mezery mezi většími. Slupka stroužků je tenčí než u jiných druhů.
  • Najdete v něm také méně zdraví prospěšných látek a je chuťově nevýrazný. Je to dáno tím, že v asijské kuchyni se česnek používá spíše jako zeleninová hmota, nikoliv jako výrazné koření, které tvoří chuťový základ mnoha našich tradičních jídel.
Žena drží rozpůlenou paličku česneku tativophotos / Shutterstock.com

Český česnek

  • Má výraznější chuť a vyšší štiplavost.
  • V obchodech ho poznáte tak, že má bílo-fialovou barvu, každá palice je originál (tedy má nepravidelný tvar) a slupky jsou tvrdší, pevné a vícevrstvé.
  • Většinou narazíte na paličáky, které mají uprostřed stvol a kolem něj pouze pár velkých stroužků (bývá jich cca 5–8).

Většinu české spotřeby pokryje česnek z dovozu

Problém české produkce česneku spočívá v tom, že naší spotřebě nedostačuje. Údaje Ministerstva zemědělství ČR například hovoří o tom, že v roce 2022 bylo na našem území vypěstováno 1 640 tun česneku, roční spotřeba ovšem čítala cca 9 000 tun.

Vysokou poptávku vykrývá dovoz česneku ze zahraničí. A to nejen z Číny, ale především ze Španělska, případně z Itálie, Francie nebo Maďarska (kupujete-li česnek balený, země původu je vždy uvedena na jeho etiketě).

Výsledky testu česneků – který je nejlepší?

Kvalitu česneků možná dovedete posuzovat sami, pokud však tápete nebo jste zvědaví, nechte si poradit na základě výsledků nezávislého testování. Na začátek pouze zmíníme, že žádný z testovaných česneků neobsahoval těžké kovy jako arzen, olovo, chrom či měď a v pořádku byly i výsledky ohledně pesticidů.

  • Z hlediska štiplavosti byly nejsilnější česneky z Itálie, následovaly ty ze Španělska, na třetím místě byly české a úplně nejnižší štiplavost se potvrdila u česneků z Číny.

Zdroj: Healthline, dTest, Kupi