Dobrota, která baví malé i velké mlsouny. Do které skupiny patříte: máte rádi palačinky sladké, nebo si spíše pochutnáte na slaných? Někteří jistě souhlasíte, že obojí stojí za to! Jednoduchá příprava, vynikající výsledky. Přinášíme 3 lahodné recepty, které zaručeně musíte vyzkoušet.
Palačinky jsou oblíbeným jídlem, které si většina z nás spojuje s marmeládou. Ale věděli jste, že správně zvolená náplň může z palačinek vytvořit nejen chutné, ale i syté a vyvážené jídlo? Pokud do palačinek přidáte kvalitní suroviny, můžete z nich snadno připravit plnohodnotné hlavní jídlo nebo vydatnou snídani. Tvaroh dodá potřebené bílkoviny, špenát zase důležité vitamíny a minerály. Oříšky obohatí palačinky o zdravé tuky a vlákninu. A co teprve zapečené palačinky se šunkou a sýrem? Zkrátka, fantazii se meze nekladou. Nechte se inspirovat našimi třemi recepty a objevte palačinky v novém světle. Uvidíte, že vám budou chutnat víc než ty s obyčejnou marmeládou.
Provoní celý váš domov jablíčky se skořicí, ale závin to není. Co je to? Palačinky! Voňavé, chutné a delikátní. Co potřebujete na jejich přípravu? Na 10 až 12 kusů palačinek si připravte:
Umíchejte si těsto na palačinky – k mouce přidejte mléko a vejce se špetkou soli a vymíchejte hladké, řidší těsto. Mezitím nakrájejte jablka na kostky a prohřejte je v rendlíku. Přidejte cukr, máslo a kapku rumu. Palačinky pak osmahněte na oleji nebo na nepřilnavé pánvi, naplňte je směsí jablek a zasypejte zbytkem cukru – na závěr ozdobte nezbytnou šlehačkou. Ta vůně a chuť, mmm!
Palačinky, jejichž vůně se pomalu line z trouby. Zapečené se špenátem a sýrem, no kdo by odolal? Milovníci masa mohou přidat kuřecí kousky, vegetariáni je vynechají. Nejprve si podle receptu výše umíchejte palačinkové těsto. Na náplň a sýrovou zálivku pak dále potřebujete:
Na pánvi s nepřilnavým povrchem smažte tenké palačinky a odkládejte je stranou. V další pánvi osmahněte kuřecí nudličky, které jste předem osolili a opepřili. Ke kuřecím kouskům přidejte natrhanou mozzarellu a špenát a nechte směs spojit. Masem pak plňte jednotlivé palačinky, srolujte je do ruličky a poklaďte vedle sebe do připravené zapékací nádoby.
Smíchejte smetanu a strouhaný sýr, ochuťte a přidejte bylinky dle chuti. Touto sýrovou zálivkou nakonec přelijte vyskládané palačinky. Pečte v troubě na 180 °C dozlatova.
Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem jsou skvělou variantou pro rychlou a zdravou večeři pro celou rodinu i jako oběd do krabičky.
Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy je opravdová lahůdka. Pokud navíc použijete již rozválené listové těsto namotané na pečicím papíru, budete mít koláč hotový během chvilky. Ideálně se tedy hodí jako rychlá večeře, když není času nazbyt, případně jako občerstvení pro nečekanou návštěvu.
Lahodné, chutné a syté palačinky s tvarohovou náplní. Proč si je nedopřát i trochu jinak? Zapomeňte na tradiční třený tvaroh, my máme na mysli tvaroh ochucený křupavými ořechy a mrkví. Připravte si:
Z hladkého těsta, které jste si vytvořili podle prvního receptu, usmažte tenké palačinky. Na náplň smíchejte tvaroh s cukrem, mrkví a ořechy. Část ořechů si nechte na ozdobení palačinek. Přidejte lístky máty a nechte si chutnat – třeba o víkendové snídani.
Palačinky jsou skvělým způsobem, jak si zpestřit jídelníček a vyzkoušet něco nového. Ať už máte raději sladké, nebo slané, tyto tři recepty vám ukážou, že palačinky nemusí být nudné. Jablka se skořicí dodají palačinkám podzimní nádech a provoní váš domov. Zapečené palačinky se špenátem a sýrem jsou sytým a chutným hlavním jídlem, které potěší vegetariány i milovníky masa. A pokud toužíte po něčem netradičním, zkuste palačinky s tvarohem ochuceným mrkví a křupavými ořechy. Nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě. Palačinky vám poskytují nekonečné možnosti, jak si pochutnat a zároveň se bavit v kuchyni. Tak šup do vaření a dobrou chuť!
Zdroje: Kupi