Naučte děti mlsat zdravě hravě! Upečte jim sladké mrkvánky, dýňáčky nebo řepánky, které budou zbožňovat

Holčička strouhá mrkev Irina Wilhauk / Shutterstock.com

Podzimní čas je tady. Ideální příležitost dát si něco dobrého a zdravého s podzimními surovinami, když se po studeném dni vrátíte (třeba i s dětmi) domů. Pochutnat si můžete na skvělých domácích mrkváncích (ale též dýňáčcích či řepáncích). Jejich výroba je extrémně snadná a zapojit můžete i děti, které milují pečení. Nejen ony určitě ocení netradiční aktivitu, která zabaví celou rodinu, když venku padne až příliš brzy tma.

Přečtěte si také

Řetězcům nejsou povodně lhostejné, zakládají vlastní sbírky. Pomáhá Lidl, Kaufland, Globus i Košík

Jak dostat na talíř zdravé potraviny

Sezonní a lokální suroviny jedli naši předci odnepaměti. Lidské tělo je přizpůsobeno na trávení právě těch surovin, které jsou nám regionálně a historicky nejbližší. Zkuste proto mrkev, dýni či řepu, které ve sklepech vydrží uskladněné i po dlouhé týdny

Ačkoli jsou pro nás ovoce a zelenina nesmírně důležité, s jejich příjmem začínáme mít problém. Mnoho produktů, které se kupují v obchodech, obsahuje zbytečné přidané látky zajišťující delší životnost, atraktivitu či lepší chuť a barvu. Poté se však stávají pro naše tělo nevhodnými a jejich příjem nám způsobuje spíše škodu než užitek.

Kromě toho také dnešní děti velmi často odmítají jíst ovoce a zeleninu, přestože obsahuje ohromné množství vlákniny a vitamínů, které jsou prospěšné pro jejich zdraví. To ovšem můžete snadno změnit – třeba právě s našimi recepty. Doma si vyrobíte vlastní sušenky nebo plněné taštičky, které si zamilujete. A nejen to – při přípravě můžete navíc poučit své ratolesti o tom, co je to zdravá strava a proč je pro nás důležitá.

Mrkev New Africa / Shutterstock.com

Mrkvánky, dýňáčky i řepánky – recept

Tento recept je ohromně jednoduchý a zvládne ho hravě opravdu každý. Díky jeho flexibilitě si s ním navíc můžete opravdu vyhrát – a vyhnout se tak surovinám, které nemusíte, nebo ani nemůžete konzumovat. 

Co to vlastně jsou mrkvánky? Jedná se o základní sušenkové těsto obohacené o mrkev, dýni či červenou řepu. Těsto se vyválí a poté se z něj vykrajují kolečka, která se plní – např. švestkovými povidly, marmeládou či přesnídávkou. Zkusit ale lze i slané varianty, např. sýr s vejcem nebo zeleninou.

  • Vzhledem k variabilitě receptu však můžete zůstat u pouhých sušenek – pouze do těsta přidáte oříšky, sušené ovoce či čokoládu. Anebo také vůbec nic, a přesto budou skvělé.

Těsto na mrkvánky

  • 250 g mouky (hladká pšeničná, ale může být i špaldová – zvolte klidně i jinou variantu, vždy v poměru 50 : 50, tedy 50 % hladké či špaldové a 50 % jiné mouky)
  • 150 g povoleného másla (nebo tuku na pečení, hery, alsanu bio aj.)
  • 200 g najemno nastrouhané mrkve (nebo dýně či řepy – ta jediná musí být předvařená)
  • špetka soli
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva (tzv. vinný kámen)

V míse smíchejte vše dohromady a nechejte odležet v chladu cca 1 hodinu.

Mrkvánky na modro-bílém talíři Ra Fa / Shutterstock.com

Náplň

Zvolte si, jakou variantu této dobroty chcete chystat – sladkou, nebo slanou? A poté již volte jednotlivé ingredience, například:

  • povidla (ideálně bez přidaného cukru)
  • 100% marmelády z ovoce
  • přesnídávky
  • tvaroh
  • vejce se sýrem
  • zeleninu

U sladké varianty jednoduše dáváte lžičku náplně, u slané nejprve smícháte vejce se sýrem nebo jemně podusíte vybranou zeleninu na másle.

Postup přípravy

  1. Po uplynutí 1 hodiny vytáhněte těsto a rozválejte ho na pomoučeném válu na zhruba 3–5 mm širokou placku.
  2. Najděte mezi hrnečky ten největší a vykrajujte kolečka, které poté naplníte lžičkou vybrané směsi. Kolečka dále přehnete napůl a vidličkou promačkáte půlkruh tak, aby vám vznikl ozubený okraj.
  3. Kapsičky pak předáte na plech a necháte péct cca 20 min na 180 °C.

Tip: Pokud byste nechtěli plnit, můžete vykrajovat menší tvary, třeba i vykrajovátky na vánoční cukroví, případně vše posypat kořením, semínky, nebo do směsi přidat sušené ovoce, oříšky a čokoládu. Při uchovávání v chladu a suchu vám sušenky vydrží i několik dní.

Salát z jablek a mrkve
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Salát z jablek a mrkve

Salát z jablek a mrkve si jistě oblíbíte nejen vy, ale i vaše děti. Jde o jednoduchou a chutnou kombinaci, které má osvěžující a neodolatelnou chuť. Poměr jablek a mrkve není tak důležitý, důležité je spojení chutí, které si dítě zamiluje.

Salát z jablek a mrkve
Mrkvový koláč se zázvorem
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Mrkvový koláč se zázvorem

Slaný mrkvový koláč se zázvorem si musíte vyzkoušet upéct. Skvěle chutná teplý i studený a nejlépe si jej vychutnáte s lehkým salátkem, kdy poslouží jako nevšední svačina nebo večeře.

Mrkvový koláč se zázvorem

Garantujeme vám, že vás tento recept nadchne. Je úžasně jednoduchý, vystačíte si s minimem surovin a zvládnou ho s vámi i děti. Pokud vás zaujal, neváhejte jej vyzkoušet a nebojte se vymyslet si i vlastní varianty. Pochlubte se s námi v diskusi s vašimi výsledky či vlastními tipy!

Zdroj: Kupi