V obchodech se sortiment biopotravin neustále rozšiřuje a v košíku nechybí nikomu, kdo chce jíst zdravě. Jejich konzumací navíc děláme dobře nejen svému zdraví, ale také naší planetě. Proč bychom se tedy měli snažit dávat bio potravinám přednost?
Ne každý chce v obchodě po biopotravinách sáhnout – příčinou může být špatná informovanost či snaha ušetřit. Mnoho lidí si také stále myslí, že označení bio je jenom marketing. Uveďme tedy informace o biopotravinách na pravou míru.
Hlavním cílem konvenčního zemědělství a potravinářského průmyslu je co nejvyšší výnos. Z tohoto důvodu je jak při pěstování, tak i při chovu používáno velké množství různých chemických látek, které sice výrobcům zaručí větší úrodu, a tudíž i zisk, avšak našemu tělu příliš neprospívají.
Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství a při jejich pěstování či chovu je použití naprosté většiny chemických látek zakázáno. Zemědělci a majitelé biofarem jsou k dodržování velmi přísných podmínek smluvně zavázáni, a navíc jsou podrobování častým namátkovým kontrolám. Nejedná se tedy „pouze o marketing“ – označení BIO si musí zemědělci skutečně zasloužit.
Kvalitu biopotravin zaručeně poznáte na jejich chuti. Díky tomu, že zrání ovoce a zeleniny není urychleno chemií, obsahují plody více přirozených aromatických látek, takže mají mnohdy lepší a výraznější chuť.
Biopotraviny obsahují v průměru až o 50 % více vitamínů, minerálních látek, enzymů a dalších živin než produkce z tradičního zemědělství.
Ekologické zemědělství je na rozdíl od konvenčního šetrnější k životnímu prostředí. V mnoha směrech dělá totiž věci jinak.
Tohle všechno vede k tomu, že se udržuje rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů – tzv. biodiverzita. Ta je stále menší, protože v dnešní době obrovskou rychlostí ničíme lesy, pralesy a další části přírody za účelem přeměny na plantáže, pole a obytné plochy. To vede k vymírání velkého množství živočišných druhů, suchu a změně klimatu.
Dalším faktorem je také to, že se v ekologickém zemědělství dbá na pohodu chovaných zvířat (tzv. welfare). Ty mají možnost volného pohybu, jejich množství je na jedné farmě limitováno a mláďata mohou zůstávat u matky přirozeně dlouhou dobu. Pohoda zvířat se pak samozřejmě odrazí v kvalitě a chuti potravin.
Při nákup biopotravin v obchodě dávejte pozor na jejich označení. Ne každý „domácí“ či „farmářský“ produkt je totiž bio.
Všechny biopotraviny vyrobené v Evropské unii musí být opatřeny logem zeleného „biolístku“. Biopotraviny pocházející z České republiky poznáte navíc podle označení tzv. „biozebry“. Naopak je nepřípustné, aby takto byly označeny potraviny, které ve skutečnosti nebyly vypěstovány, chovány či vyrobeny za přísných bio podmínek. Těmto označením tedy můžete důvěřovat.
Biopotraviny jsou dnes už běžně dostupné v supermarketech. Jejich nabídka bývá opravdu široká – od ovoce a zeleniny přes maso až po mléčné výrobky či sladkosti. V menších městech je situace horší, pro biopotraviny může být potřeba si dojíždět.
Zajít lze také na oblíbené farmářské trhy, nebo se obraťte přímo na místního farmáře. Pokud máte vlastní zahrádku, můžete si ovoce a zeleninu i pěstovat sami, a ušetřit tak spoustu peněz.
V posledních letech se pak stávají čím dál tím více oblíbené různé e-shopy, které se specializují přímo na prodej biopotravin. Příkladem mohou být například servery svetbedynek.cz či freshbedynky.cz, kde si snadno vyberete čerstvé potraviny s doručením až domů.