Právě teď jen nejlepší čas na pomelo! Při výběru napoví slupka, vždycky ale musí být ve fólii

Ruce drží pomelo, vedle jsou další kousky pomela Pixel-Shot / Shutterstock.com

Čas na největší citrusy v našich obchodech je zase tady! Pomela, která pocházejí z Asie, jsou k dostání celoročně, ale právě na podzim a v zimě chutnají nejlépe a jsou i nejlevnější. Skrývají spoustu důležitých látek a jsou skvělá pro ty, co chtějí zhubnout. Hodně lidí ale pořád neví, jak je snadno oloupat a jak je využít v kuchyni. V našem článku vám proto poradíme, jak pomela jíst a co z nich můžete připravit.

Přečtěte si také

Podzimní nabídka v řetězcích: Halloween podražil, s nákupem na Dušičky se vyplatí počkat

Čím je pomelo prospěšné?

Důvodů, proč si pomelo často dopřávat, existuje mnoho. Má osvěžující sladkokyselou chuť a řadu příznivých účinků na naše tělo:

  • Pomáhá při hubnutí. Má minimum kalorií (100 gramů přibližně 42 kcal) a nízký glykemický index. Se svým vysokým obsahem vlákniny navíc dokáže účinně zasytit.
  • Detoxikuje organismus, zlepšuje trávení a zrychluje metabolismus. Navíc pomáhá z těla odvádět přebytečnou sůl a další škodlivé látky.
  • Je prospěšné pro naši imunitu, jelikož má vysoký obsah vitamínu C (cca 100 g pomela obsahuje jeho denní doporučené množství).
  • Je silným antioxidantem.
  • Pomáhá bojovat s vysokým cholesterolem, reguluje krevní tlak a zlepšuje zdraví kardiovaskulárního systému.
  • Obsahuje řadu vitamínů (zejména A a C) a minerály jako mangan, draslík a železo. Naopak neobsahuje žádné tuky ani sodík.

Jak vybrat pomelo v obchodech?

Zralost a šťavnatost pomela není vždy přes tlustou slupku jednoduché poznat, v obchodě vám ale může napovědět hned několik věcí.

Plod by měl mít vždy žlutou barvu, která smí místy přecházet až v oranžovou (pokud je většina slupky zelená, pravděpodobně je nezralý), na omak by měl být lehce měkký a po přivonění byste měli cítit příjemně citrusovou vůni (hořkost naznačuje přezrálost, která mimo jiné pomelu zvyšuje jeho energetickou hodnotu). A protože rychle vysychá a ztrácí svou šťavnatost, pomelo by mělo být vždy v obchodě zabalené do fólie.

Jak jsme již naznačili v úvodu článku, právě nyní je nejlepší čas si pomela vychutnávat ve velkém. Podle odborníků můžeme klidně sníst jeden až dva plody denně.

  • Tip: Při současných akčních cenách, které se pohybují kolem 49,90 Kč/ks, ušetříte většinou oproti ceně běžné téměř 50 procent.
Člověk si v obchodě vybírá pomelo zabalené do fólie Zyabich / Shutterstock.com

Jak oloupat pomelo?

Jako první budete muset zdolat vnější tlustou slupku (ta pro zajímavost tvoří asi 30 % jeho hmotnosti). Ideálně si pomozte nožem a v několika místech ji vertikálně nařízněte. Jakmile pomelo zbavíte slupky, rozdělte jednotlivé dílky a z každého z nich ještě důkladně oloupejte bílou blanku, která je obaluje.

Ta je totiž extrémně hořká a čím více jí na dužině necháte, tím horší chuť bude pomelo mít. Až si tedy budete chtít večer sednout k televizi s mísou brambůrků, zabavte se raději jeho loupáním – a odměnou vám bude dietní, vitamíny nabité exotické ovoce.

  • Tip: Odřízněte vrch pomela a polévkovou lžicí oddělte dužinu od slupky. Půjde to velmi jednoduše, protože mezi dužinou a slupkou je měkká bílá vrstva. Pomelo zbavte blanky a oloupané kousky můžete servírovat v misce, která vám vznikla ze slupky po vydlabání.

Jak ho jíst a do čeho se hodí?

Pomelo doporučujeme jíst syrové, kdy je pro nás nejprospěšnější – má nejvíce vitamínů a naopak nejméně kalorií. Hodí se do müsli a kaší nebo do jogurtu, do smoothie a výborné je i v citrusových salátech podávaných ke kuřecímu masu či rybám. Ze šťavnaté dužiny můžete také vymačkat čerstvou šťávu.

Co dělat s kůrou z pomela?

Oloupanou kůru lze schovat pro domácí kandování nebo výrobu marmelády. Nezapomeňte ji důkladně omýt – anebo, v ideálním případě, využijte slupky z bio pomela. Pro to ale nejspíš budete muset zajít do menších stánků s ovocem a zeleninou či na farmářské trhy. V supermarketech na něj totiž moc často nenarazíte.

Oloupané měsíčky pomela ve vydlabané slupce od pomela, která slouží jako miska Romix Image / Shutterstock.com

Kůru z pomela lze spolu s dalšími citrusy a kořením (skořice, hřebíček, badyán, anýz apod.) taktéž svařit v kastrůlku s vodou a vytvořit si tak přírodní domácí osvěžovač vzduchu s vánoční vůní.

Zdroje: Web MD, Healthline, National Library of Medicine, Kupi