Čas na největší citrusy v našich obchodech je zase tady! Pomela, která pocházejí z Asie, jsou k dostání celoročně, ale právě na podzim a v zimě chutnají nejlépe a jsou i nejlevnější. Skrývají spoustu důležitých látek a jsou skvělá pro ty, co chtějí zhubnout. Hodně lidí ale pořád neví, jak je snadno oloupat a jak je využít v kuchyni. V našem článku vám proto poradíme, jak pomela jíst a co z nich můžete připravit.
Důvodů, proč si pomelo často dopřávat, existuje mnoho. Má osvěžující sladkokyselou chuť a řadu příznivých účinků na naše tělo:
Zralost a šťavnatost pomela není vždy přes tlustou slupku jednoduché poznat, v obchodě vám ale může napovědět hned několik věcí.
Plod by měl mít vždy žlutou barvu, která smí místy přecházet až v oranžovou (pokud je většina slupky zelená, pravděpodobně je nezralý), na omak by měl být lehce měkký a po přivonění byste měli cítit příjemně citrusovou vůni (hořkost naznačuje přezrálost, která mimo jiné pomelu zvyšuje jeho energetickou hodnotu). A protože rychle vysychá a ztrácí svou šťavnatost, pomelo by mělo být vždy v obchodě zabalené do fólie.
Jak jsme již naznačili v úvodu článku, právě nyní je nejlepší čas si pomela vychutnávat ve velkém. Podle odborníků můžeme klidně sníst jeden až dva plody denně.
Jako první budete muset zdolat vnější tlustou slupku (ta pro zajímavost tvoří asi 30 % jeho hmotnosti). Ideálně si pomozte nožem a v několika místech ji vertikálně nařízněte. Jakmile pomelo zbavíte slupky, rozdělte jednotlivé dílky a z každého z nich ještě důkladně oloupejte bílou blanku, která je obaluje.
Ta je totiž extrémně hořká a čím více jí na dužině necháte, tím horší chuť bude pomelo mít. Až si tedy budete chtít večer sednout k televizi s mísou brambůrků, zabavte se raději jeho loupáním – a odměnou vám bude dietní, vitamíny nabité exotické ovoce.
Pomelo doporučujeme jíst syrové, kdy je pro nás nejprospěšnější – má nejvíce vitamínů a naopak nejméně kalorií. Hodí se do müsli a kaší nebo do jogurtu, do smoothie a výborné je i v citrusových salátech podávaných ke kuřecímu masu či rybám. Ze šťavnaté dužiny můžete také vymačkat čerstvou šťávu.
Oloupanou kůru lze schovat pro domácí kandování nebo výrobu marmelády. Nezapomeňte ji důkladně omýt – anebo, v ideálním případě, využijte slupky z bio pomela. Pro to ale nejspíš budete muset zajít do menších stánků s ovocem a zeleninou či na farmářské trhy. V supermarketech na něj totiž moc často nenarazíte.
Kůru z pomela lze spolu s dalšími citrusy a kořením (skořice, hřebíček, badyán, anýz apod.) taktéž svařit v kastrůlku s vodou a vytvořit si tak přírodní domácí osvěžovač vzduchu s vánoční vůní.
Zdroje: Web MD, Healthline, National Library of Medicine, Kupi