Venku začíná teplota rychle klesat a my se často po delším pobytu na čerstvém vzduchu potřebujeme něčím zahřát. Horké nápoje jako grog či svařák zná asi každý. Tak co letos sáhnout po něčem netradičním? Přinášíme vám 4 recepty na nápoje, které vás nejen zahřejí, ale i potěší vaše chuťové buňky.
Tento horký javorový nápoj by se měl stát pevnou součástí vašeho pitného režimu. Je totiž nejen velmi chutný, ale také zdraví prospěšný. Javor patří mezi antioxidanty, snižuje množství cukru v krvi, zmírňuje bolesti hlavy a působí protivirově, což je v této době opravdu vítané.
V hrnci chvilku povařte potřebné množství vody s různým kořením tak, aby se voda provoněla. Poté ho sundejte z plotýnky a přilijte javorový sirup a pomerančovou šťávu podle chuti. Slijte do vhodné nádoby a na závěr dle libosti dochuťte a osvěžte plátkem pomeranče.
Kupte se slevou Pomeranče.
Cider s ledem patří mezi nejoblíbenější letní osvěžení. Co si však takhle zkusit i jeho teplou variantu provoněnou skořicí?
Cider nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Poté k němu přidejte koření a jablka nakrájená na kolečka a nechte pár minut probublávat. Jakmile ucítíte skořici, máte hotovo. Nakonec cider oslaďte medem – pak už jen přelijte do vhodné nádoby a nechte si chutnat.
Tento nápoj připravovaný z hruškového džusu si zamilují nejen dospělí, ale i děti. Doporučujeme si ho připravit trochu více i na další dny dopředu. Stačí jej uchovat v lednici – až na něj dostanete chuť, ohřejte ho v mikrovlnné troubě či v hrnci.
Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Ze dvou citronů nastrouhejte kůru a poté ze všech vymačkejte šťávu. Koření spolu s citronovou kůrou dejte do pytlíku na koření (popř. do sítka na koření), vložte do hrnce a zalijte džusem. Přidejte šťávu z citronů, kolečka zázvoru a přiveďte k varu.
Jakmile tekutina začne bublat, snižte teplotu na mírný plamen a nechte cca 5 minut povařit. Na závěr nalijte nápoj do sklenic a ozdobte plátkem hrušky. Dobrou chuť.
Horké pivo – zní vám to příšerně? Ale kdepak! Dejte mu šanci a uvidíte, že vás svou chutí zaručeně potěší. V Anglii se mu přezdívá winter warmer, tedy „zimní zahřívák“. Vyznačuje se vyšším obsahem alkoholu a pivovary ho vaří výhradně v zimních měsících. Chuť tohoto nápoje se od klasického piva dost liší, rozhodně však stojí za ochutnání.
Veškeré ingredience stačí smíchat v menším hrnci a přivést k varu. Poté, co pivo začne vřít, přelijte nápoj do tepluvzdorných sklenic a přidejte plátek citronu.