Čím jiným se zchladit v horkých letních dnech než zmrzlinou. Ledové potěšení ale nemusí být vždy nutně kalorické a nezdravé. Pokud se snažíte žít zdravě a hlídáte si figuru, není nic jednoduššího než si připravit domácí zmrzlinu. Ze 100 % ovoce a bez přidaného cukru. Stačí vám 10 minut času a zmrzlina je na světě! Máme pro vás rovnou 3 tipy, jak na ni.
Základ na domácí zmrzlinu se připravuje v mixéru, kam se vloží všechny ingredience, které se promixují, ochutí a poté plní do formiček na nanuky. Hotovo je maximálně za 10 minut, další čas potřebujete samozřejmě na zmrazení.
Pro výrobu nanuků můžete použít téměř jakékoliv ovoce, které máte rádi. Čím bohatší na dužinu, tím lépe. Ovoce mezi sebou můžete libovolně kombinovat. Nejvhodnější a nejchutnější jsou ale tyto druhy.
Pokud má ovoce chloupky nebo jiné části, které vadí při jídle (např. vlákna u manga, zrníčka u jahod), je dobré šťávu před plněním přecedit přes síto.
Pokud je ovoce zralé, není třeba nanuky doslazovat. Pokud přeci jen sladit chcete, použijte med, který zabraňuje tvorbě velkých ledových krystalů. Ovocné nanuky nejsou kalorické, například 100 gramů hroznů má jen 74 kcal, 100 gramů malin obsahuje 61 kcal a 100 gramů ananasu pouze 54 kcal.
Ovocné pyré můžete dochutit pár lžícemi smetany, kefíru nebo kokosového mléka. Nebojte se přidat chia semínka, strouhaný kokos, ořechová másla, případně nanuky polít čokoládou. Pak již ale nebudou tak dietní.
Pokud chcete nanuky vyrábět pravidelně, pořiďte si stylová tvořítka na zmrzlinu. Prodává je například Tescoma nebo Lidl. Díky celoplastovému provedení odpadá nutnost kupovat dřevěná dřívka.
Pokud jste dostali na domácí zmrzlinu chuť právě teď, ale nemáte formičky, můžete zaimprovizovat s plastovými/papírovými kelímky a špejlemi.
Zdroj: Kupi, Kaloricketabulky