Potraviny, které byste měli mít doma v zásobě. Nevyplatí se je ale nakoupit jen v jednom obchodě

Žena se v supermarketu sklání nad mrazákem a usmívá se Robert Kneschke / Shutterstock.com

Zásoba potravin se doma vždycky hodí, tím spíše, pokud za ni i ušetříte. Nákupem potravin ve slevě můžete utratit méně peněz a zároveň se pořádně vybavit na horší časy. Pouze si dejte pozor na to, jaké produkty ve větším množství nakupujete. Které suroviny se vyplatí mít doma, jak je uskladníte co nejefektivněji a čemu se naopak vyhnout?

Přečtěte si také

Spolupráce PENNY s Nesnězeno překonává očekávání: Češi v obchodě zachrání 95 % potravin, které by jinak skončily v koši

Na co se zaměřit při nákupu potravin do zásoby?

Pokud se chystáte připravit si zásoby potravin, rozhodně využijte slevové akce. Levnější zboží se často vyplatí koupit i ve vícero kusech, rozvážní však buďte u potravin, jimž bude v nejbližší době končit trvanlivost či které dlouho nevydrží.

Aby se vám doma nehromadilo prošlé jídlo, dejte si pozor třeba na jogurty, šunky a podobné výrobky určené k rychlé spotřebě. Na druhou stranu, je-li právě v akci mletá káva, těstoviny nebo olej, není třeba váhat, trvanlivé potraviny se totiž jen tak nezkazí.

Různé druhy těstovin Sea Wave / Shutterstock.com

Které potraviny nakoupit do zásoby?

Máslo, rostlinné tuky

Láká vás hromádka rohlíků či pečiva za výhodnou cenu? Tyto potraviny sice snadno zamrazíte, za ušetřené peníze byste však mohli raději nakoupit máslo nebo některý z rostlinných tuků, který se pro vaření hodí více. Pečivo je sice také dobré mít po ruce, venku nicméně po pár dnech ztvrdne a v mrazáku zabírá zbytečně moc místa.

Čokoláda, alkohol, balená voda

Delší dobu vám také vydrží čokoláda a různé sladkosti. Pro povzbuzení či dodání energie se určitě vyplatí mít nějaké ve spíži, a tím spíše, pokud na ně zrovna narazíte za výhodnou cenu. Určitě by však neměly tvořit základ vašich zásob. To stejné platí i u alkoholu, u kterého jsou slevy ještě patrnější, a navíc se nezkazí. Do zásoby pak přihoďte i nějakou tu vodu, ideálně po větších balících, případně celý větší kanystr.

Maso

Vedle trvanlivých potravin se hodí mít k dispozici i „čerstvé“ suroviny. Jestliže máte přehled o slevách, přihoďte si k nákupu maso, a to nejen drůbeží či vepřové, ale klidně i dražší hovězí. V mrazáku vám totiž vydrží klidně i několik měsíců.

Konzervy s různými potravinami New Africa / Shutterstock.com

Seznam dalších trvanlivých potravin, které byste doma měli mít v zásobě:

  • Rýže, těstoviny a luštěniny
  • Masové a rybí konzervy, paštiky, pár balíčků sušeného masa či trvanlivý salám
  • Mouka a cukr, olej, trvanlivé mléko
  • Cibule a česnek, brambory
  • Zavařené ovoce a zelenina, džem či med
  • Suchary, sušené ovoce, ořechy a semínka
  • Instantní polévky a potraviny

A pokud máte doma domácí mazlíčky, nezapomeňte ani na jídlo pro ně.

Žena s nákupním seznamem v obchodě Stokkete / Shutterstock.com

Nepřeplňte košík hned v prvním obchodě, plánujte

Při vytváření zásob se rozhodně nevyplatí nahromadit první jídlo, na které narazíte. Abyste ušetřili, měli všeho dost a zároveň to s ničím nepřehnali, dodržujte tato pravidla:

  • Sepište si, co se vám hodí mít ve větším množství.
  • Zjistěte si, kde seženete zboží v akci – například přes Kupi.cz snadno zjistíte, které obchody nabízejí jednotlivé produkty nejlevněji.
  • Naplánujte si svůj nákup i následné skladování – kam pro jednotlivé suroviny zajedete? A kde je poté uskladníte?
  • Nenechte se zlákat reklamními triky – přepočítejte si cenu v poměru k množství zboží a nevyměňte důležité suroviny za méně užitečná „lákadla“.

Zdroj: Kupi, Healthline.com