Dokonalá plněná bageta: Připravte si sýr, bylinky, máslo a 15 minut vašeho času

Bageta na dřevěném prkénku SergeyST78 / Shutterstock.com

Představte si situaci – čekáte návštěvu, plánujete večer u filmu, nebo máte jednoduše chuť na něco výjimečného, aniž byste strávili hodiny v kuchyni. Co s tím? Plněná bageta je přesně to pravé! Křupavá, voňavá, plná sýra, bylinek a česnekového másla – hotová během chvilky a vždycky udělá dojem. Tak se pusťte do přípravy!

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Žlutá voda v hořčici: Jakou má funkci a je bezpečné potravinu ještě jíst?

Plněná bageta je univerzální pokrm, který se hodí na různé příležitosti. Vynikne nejen jako rychlý snack, když nemáte moc času na vaření, ale také jako originální součást brunch menu nebo doplněk k misce výborného salátu. Díky tomu, že můžete ingredience snadno obměňovat, se nikdy neomrzí – pokaždé může chutnat trochu jinak! Ať už preferujete výrazné chutě nivy, tradiční chuť ementálu nebo experimentování s bylinkami, plněná bageta je skvělá volba.

Plněná bageta

  • Počet porcí: 1 bageta
  • Délka přípravy: 15 minut

Ingredience

  • 1 bageta
  • 100 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g sýra typu ementál
  • 100 g nivy nebo jiného plísňového sýru
  • Hrst čerstvých bylinek (petržel, tymián, nebo klidně bazalka – co dům dá)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Zapněte troubu na 180 °C, aby byla připravená, jakmile dokončíte přípravu bagety.
  2. Položte bagetu na prkénko a opatrně ji nakrájejte šikmo na plátky – ale nepřekrojte ji úplně! Spodní část by měla zůstat neporušená, aby bageta držela pohromadě. Vytvoříte tak „kapsičky“, které naplníte.
  3. V misce smíchejte rozpuštěné máslo s česnekem, nasekanými bylinkami, špetkou soli a pepře.
  4. Do každé nakrojené kapsičky vložte trochu česnekového másla a pořádnou dávku sýra. V tomhle kroku se nebojte – čím více sýra, tím lépe!
  5. Naplněnou bagetu zabalte do alobalu, aby se vše krásně spojilo. Položte ji na plech a vložte do trouby na 10 minut.
  6. Po deseti minutách alobal sundejte a vraťte bagetu na dalších pár minut do trouby. Tak získá zlatavou a neodolatelně křupavou kůrčičku.
  7. Bagetu vyndejte z trouby a nechte ji několik minut vychladnout, abyste se nespálili. Poté ji naservírujte na dřevěné prkénko.

Tipy pro vylepšení

  • Chcete přidat trochu pikantní chuti? Do másla vmíchejte špetku chilli.
  • Milujete maso? Není problém, pak do bagety vložte kostičky šunky nebo anglické slaniny.
  • Zkuste přidat trochu citronové kůry.
  • Housky, ciabatty nebo jiné druhy pečiva budou fungovat stejně dobře, pokud doma nemáte bagety.
  • Plněná bageta je nejlepší ještě teplá, kdy se sýr krásně táhne, takže servírujte ještě horkou.

Zdroj: Kupi