Češi chtějí pro děti zdravější volbu jídel v restauracích, realita je však často plná smažených pokrmů a nedostatku zeleniny. Průzkum ukazuje, že většina dětských jídel nemá s vyvážeností mnoho společného. Jaký to má dopad na zdraví našich nejmenších?
Dětské menu v restauraci. Na první pohled nevinně znějící nabídka, která však může skrývat mnoho výživových nedostatků. Podle nejnovějších dat z průzkumu Barometr FOOD nabízí dětské porce asi 56 % restaurací v ČR. Bohužel, místo pestrostí a kvalitou se často pyšní spíše smaženým řízkem, bramborovou kaší, a to v menší velikosti než u dospělého menu.
Až 64 % restaurací přiznává, že dětská porce je jen zmenšená verze jídla pro dospělé – složení se nijak nemění. Pouze 45 % z těchto jídel obsahuje méně soli, a to je problém. Děti totiž nepotřebují jen menší porci, ale především takovou, která jim dodá správné živiny pro růst a zdravý vývoj.
Zajímavý paradox – 90 % Čechů by uvítalo, kdyby restaurace nabízely pro děti vyváženější a pestřejší menu. Přesto se však rodiče podle průzkumu často uchylují ke „klasice“.
„Dětství je mimořádně citlivým obdobím života. Kvůli probíhajícímu růstu mohou nedostatky ve stravě negativně dopadat na zdraví v dospělosti. Například nadváha a obezita, která se rozvíjí během dětství a dospívání, ve více než 80 % setrvá až do dospělosti. Pokud dítě nemá přístup k vyvážené školní stravě, může mít i horší výsledky ve škole.
Také stravovací návyky, které si v období dětství utváříme, často vydrží po celý zbytek života. I proto je naprosto klíčové, aby složení dětských jídel v restauracích odpovídalo tomu, jak má zdravý dětský jídelníček vypadat. Aby jídla nebyla zbytečně slaná a obsahovala například dostatek ovoce, zeleniny nebo i celozrnných produktů,“ říká pro KHS Eliška Selinger, MSc, nutriční epidemioložka ze Státního zdravotního ústavu.
Už nějakou dobu existuje iniciativa „Solíme méně“, kterou podpořilo Ministerstvo zdravotnictví, ale ve skutečnosti je zatím realita vzdálená ideálu. Jen necelá polovina českých restaurací myslí na zdraví našich dětí a nabízí jim jídla s nižším obsahem soli. Přitom právě děti by měly konzumovat sůl ještě méně než my dospělí, jak radí odborníci. Pokud totiž naše ratolesti přijímají sodíku příliš, může je to v budoucnu ohrozit vysokým tlakem nebo nemocemi srdce a cév.
Matyáš Fošum z Ministerstva zdravotnictví dodává: „Nadměrná konzumace sodíku celosvětově způsobí až 1,89 miliónů úmrtí ročně. Je proto důležité cílit na zdravé stravování už od nejútlejšího věku.“
Dalším problémem je kvalita surovin. Jen 7 % restaurací uvádí, že na dětské porce vybírá speciálně kvalitní ingredience. A co více, pouze 39 % zařízení nabízí bezlepkové nebo bezlaktózové varianty pro děti s intolerancemi. Oproti tomu v „dospělém“ menu je těchto možností podstatně více. Problémem je podle odborníků i nedostatek celozrnných výrobků, převažující smažené pokrmy a absence čerstvé zeleniny.
Proč tedy rodiče volí nezdravé pokrmy pro děti? Odpověď je prostá: Nízká cena. Průměrná cena poledního menu v Česku je podle Edenred Restaurant Indexu 192,6 Kč. Rodiče proto často sahají po levnějších dětských porcích, které však nesplňují nutriční standardy.
Až 84 % respondentů by uvítalo možnost menší porce všech dospělých jídel za nižší cenu. Proč? Vyvážené jídlo pro dospělé je často kvalitnější a pestřejší než to z dětského menu.
A jak tuto situaci vnímají rodiče? Tohle jsme zjistili v naší redakční anketě.
Kromě iniciativy „Solíme méně“ by situaci mohlo zlepšit vzdělávání restauratérů. A také je třeba poskytnout rodičům inspiraci, aby nerezignovali na zdravé volby ani při stravování mimo domov. Možná je čas, aby dětské menu přestalo být jen „zmenšeným talířem pro dospělé“.
Zdroje: Kupi.cz, KHS Zlín