Chilli papričky ztrácejí pálivost kvůli globálnímu oteplování, nicméně ta nejpálivější na světě vás může zabít

Chilli paprička na vidličce u otevřených mužských úst Melnikov Dmitriy / Shutterstock

Chilli papričky mají své milovníky po celém světě a nyní mnohé z nich mohla vystrašit zpráva, podle níž oblíbené druhy ztrácejí svou pálivost. Co za to může? Podle odborníků nepravidelné srážky a celkově změny klimatu. Nicméně nejpálivější paprička na světě Pepper X vás stále může zabít.

Přečtěte si také

Za předjetí traktoru přes plnou čáru pokuta až 25 000 Kč. Jak to vyřešit a co se (ne)smí?

Kvůli počasí běžné chilli ztrácí pálivost

Jak informovala například agentura Bloomberg, v roce 2024 narušilo produkci běžných chilli papriček jalapeño, habanero nebo Bird’s Eye (ptačí oko) extrémní počasí. Podle odborníků čelily hlavní oblasti v Asii, Americe nebo Austrálii, kde se tyto papričky pěstují, nepravidelným dešťům, což způsobilo snížení počtu papriček, zvýšení jejich ceny a údajně také nežádoucí snížení pálivosti.

Problémem je podle odborníků globální oteplování a už zmíněné nárazové deště. Ne že by papričky vůbec nepotřebovaly vodu, ale pro maximální pálivost je potřeba se zálivkou šetřit, intervaly zalévání by měly být poměrně dlouhé a povrchovou vodu plody nepotřebují vůbec. Proto bylo dešťové období v poslední době problematické.

Plodina absorbuje spoustu této vlhkosti a dostane se do dužiny plodu chilli. Tím se pálivost zředí,“ vysvětluje Kraig Kraft, agroekolog z amerického Oregonu, který zkoumá změny klimatu a jejich vliv na chilli a další plodiny. Chilli papričky jsou údajně velmi citlivé na jakékoliv změny počasí a nejlépe prospívají v teplotách okolo 30 °C.

Vědci tvrdí, že nejde o jednorázový, ale o dlouhodobý trend, který má dopad i na další potraviny. Například kávové směsi jsou prý více hořké, kokosové ořechy mají slabší chuť a to samé platí i pro čínské zelí, z něhož se dělá oblíbené korejské kimchi.

Rostlina s plodem chilli papričky Carolina Reaper GVisions / Shutterstock

Jak se měří pálivost papriček?

Chilli papričky jsou poměrně široká skupina zeleniny. Jedná se o plody rostlin z rodu Capsicum a používají se jako koření po celém světě. Existuje asi 4 000 odrůd, které se liší velikostí, barvou a pálivostí. Používají se do pikantních omáček, do zeleninových příloh i jen tak ke konzumaci.

K popsání pálivosti papriček se používá takzvaná Scovilleho stupnice. Konkrétní číslo, zjednodušeně řečeno, udává, kolikrát se musí dané množství pálivého elementu zředit stejným objemem vody, aby došlo k jeho neutralizování. Americký chemik Wilbur L. Scoville publikoval tuto metodu a svou stupnici už v roce 1912 a stále se používá.

Například známá omáčka Tabasco má tradičně 5 000 Scovilleho jednotek (SHU), zatímco ještě donedávna nejpálivější paprička na světě Carolina Reaper má průměrně přes 1 500 000 SHU. Za pálivost papriček mohou alkaloidy včetně kapsacinu, které se tvoří hlavně při teplém a suchém počasí.

Žebříček nejpálivějších papriček na světě

Od roku 2023 je nejpálivější papričkou na světě Pepper X, jejíž průměrná pálivost činí 2 693 000 Scovilleho jednotek. Jedná se o vyšlechtěný druh papriky čínské (Capsicum Chinense) původem však z Ameriky. Toto speciální chilli vypěstoval křížením známý pěstitel Ed Currie, který držel záznam v Guinessově knize rekordů už s aktuálně druhou papričkou Carolina Reaper.

  1. Pepper X – 2 693 000 SHU
  2. Carolina Reaper – 1 641 183 SHU
  3. Trinidad Scorpion Butch T – 1 463 700 SHU
  4. Naga Viper – 1 382 000 SHU
  5. Trinidad Moruga Scorpion – 1 200 000 SHU
Citronové špagety s chilli a bazalkou
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Citronové špagety s chilli a bazalkou

Citronové špagety s chilli a bazalkou jsou nevšední recept na tyto oblíbené těstoviny. Jejich příprava je navíc velmi snadná a rychlá, během chvilky si na špagetách tedy můžete rovnou i pochutnat.

Citronové špagety s chilli a bazalkou

Pro srovnání běžné chilli papričky a omáčky:

  • Paprička jalapeño – 2 500 až 8 000 SHU
  • Paprička habanero – 100 000 až 300 000 SHU
  • Omáčka Tabasco – 2 000 až 5 000 SHU
  • Omáčka Sriracha – 2 200 SHU
Rostlina s plody papriček jalapeño Gatis Grinbergs / Shutterstock

Rekordmani vás můžou zabít

Výzkumy ukazují zvýšený počet mrtvic a kardiovaskulárních problémů při pojídání pálivých jídel.

Tři a půl hodiny jsem cítil horko, pak přišly křeče. Ty křeče byly opravdu hrozné, ležel jsem v dešti na zemi a sténal jsem bolestí,řekl agentuře AP, jak se cítil po konzumaci nejpálivější papričky na světě Pepper X, její autor Ed Currie. Pěstitelé chilli papriček jsou mnohem odolnější než běžná populace, a proto by „normální“ lidé měli být opatrní.

Pomazánka z pečených paprik
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Pomazánka z pečených paprik

Pomazánka z pečených paprik rozhodně stojí za to, i když je trochu složitější na přípravu. Je totiž potřeba papriky předem upéct a poté oloupat. Pečení z nich vytáhne sladkou chuť, která se v pomazánce snoubí s kyselým citronem, štiplavým česnekem a jemným žervé. Pomazánka bude chutnat i dětem, stačí vynechat česnek a citronovou kůru. Tak se pojďte s námi pustit do přípravy.

Pomazánka z pečených paprik

Například v roce 2018 přišel do nemocnice v USA 34letý muž, který si stěžoval na silné bolesti hlavy po tom, co snědl tehdy nejpálivější papričku Carolina Reaper. Skenování jeho mozku odhalilo zúžené tepny, ale lékařům se podařlo jeho zdravotní stav dát cca za 5 týdnů do původního stavu.

V roce 2020 informovalo Národní centrum pro biotechnologické informace o incidentu 15letého chlapce, který snědl také Carolina Reaper, ale bohužel tato kratochvíle pro něj měla závažnější následky. O dva dny později prodělal akutní mrtvici.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) odhaduje hodnotu obchodu s chilli papričkami na 9 miliard USD (asi 215 miliard Kč) ročně. Asie se na celosvětové nabídce podílí ze 70 procent.

Zdroje: Kupi.cz, The Business Standard