Kupujete levnější „náhražky“ parmazánu? Kolik stojí Parmigiano Reggiano vs. Grana Padano nebo Pecorino?

Kousky parmazánu a nožík na dřevěném prkénku New Africa / Shutterstock

Řada lidí si bez tvrdých italských sýrů nedokáže představit vaření ani zobání u vína. Králem chuti je dlouhozrající Parmigiano Reggiano, za který si ale připlatíte – 125g balení stojí přibližně 100 Kč a od renomovaných značek ještě víc. Kolik dáte za alternativu s podobnou chutí nebo „parmazán“ pro vegany?

Přečtěte si také

Za předjetí traktoru přes plnou čáru pokuta až 25 000 Kč. Jak to vyřešit a co se (ne)smí?

Co kupují čeští zákazníci?

Kupuju jenom pravý parmazán, klasický trojúhelníček. Strouhané parmazány v sáčku jsem kupovala dřív, protože byly levnější, ale někde jsem četla, že do toho strouhají i ty kraje sýra, takže jsem přestala,“ říká pro Kupi Veronika u supermarketového boxu se sýry. „Občas koupím i Grana Padano, ale to spíš když parmazán nemají, přijde mi o dost míň výrazný,“ vysvětluje.

Sice je dražší, ale zrovna za parmazán si rád připlatím, kór když to má být třeba na těstoviny,“ přidává se o chvíli později Adam s tím, že Pecorino a další typy italských sýrů moc nezná a nikdy je neměl. „Když si děláme s přítelkyní doma pizzu, tak tam dáváme levnější Grana Padano, protože parmazánu by nám bylo líto, ale jinak vždycky parmazán,“ dodává.

Můj muž si kupuje různé sýry, ani je neznám. Já kupuju Goudu, to mi stačí,“ svěřila se Kupi seniorka Jaroslava.

Napište nám do diskuze, jaký italský sýr kupujete nejčastěji. Vyplatí se podle vás investovat do pravého parmazánu? A strouháte si ho sami, nebo kupujete už nastrouhaný?

Parmigiano Reggiano už po staletí vládne

Pouze pravý italský parmazán může používat název Parmigiano Reggiano, což je ochranná známka. První zmínky o jeho výrobě pocházejí už z 12. století, kdy se začal připravovat z mléka v regionech Emilia-Romagna a Lombardie. S výrobou údajně začali tamější mniši, když hledali způsob, jak delší dobu uchovávat mléko.

  • Doba zrání: 12 až 36 měsíců
  • Mléko: kravské
  • Ideální využití: na pravé italské těstoviny, k vínu nebo na carpaccio
  • Cena: 700 až 1 200 Kč za kilogram

Aby mohli výrobci označit svůj výrobek za parmazán, musí ho podle pravidel z roku 1955 vyrábět v regionech Parma, Bologna, Mantua, Modena a Emilia-Romagna a musí také splňovat další podmínky. Sýr obsahuje pouze kravské mléko, sůl a syřidlo (enzym, který sráží mléko) a na jedno „kolo“ parmazánu je potřeba celkem 550 litrů mléka.

Každé sýrové kolo musí zrát minimálně 12 měsíců a po této době je každé kolo ručně zkontrolováno, přičemž se poklepáním určí, zda nemá nějaké defekty. Pokud je vše v pořádku, může se zahájit prodej, ale většina parmazánů je určena k dalšímu zrání – průměrné stáří jsou 2 roky. Sýr má intenzivní chuť a drolivou strukturu. Čím vyzrálejší parmazán, tím dražší. V českém supermarketu seženete 125g bloček okolo 100 Kč.

Hovězí carpaccio s parmazánem a kapary
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Hovězí carpaccio s parmazánem a kapary

Jemné plátky prvotřídního hovězího masa, které se rozplývají na jazyku, jsou dokonale doplněny výrazným parmazánem a slanou chutí kapary. Olivový olej a čerstvá citronová šťáva dodávají pokrmu svěžest a lehkost. Hovězí carpaccio je elegantní předkrm, kterým se můžete blýsknout i před náročnými gurmány.

Hovězí carpaccio s parmazánem a kapary

Chcete ušetřit? Volte kvalitní Grana Padano

Sýr Grana Padano vznikl ve 12. století na severu Itálie v oblasti Pádské nížiny a stejně jako Parmigiano byl původně vyráběn mnichy pro dlouhodobé skladování mléka. Oproti svému slavějšímu kolegovi je výrazně levnější, protože pro jeho výrobu nepanují tak přísná pravidla.

  • Doba zrání: 9 až 20 měsíců
  • Mléko: kravské
  • Ideální využití: na běžné domácí italské těstoviny, k vínu, na carpaccio
  • Cena: 400 až 800 Kč za kilogram

Grana Padano se vyrábí v podobných regionech jako Parmigiano Reggiano, ale povolená oblast výroby je mnohem širší. Naopak proces zrání je kratší – minimálně 9 měsíců, i když delší zrání (až 20 měsíců) zlepšuje jeho chuť. Může obsahovat konzervant lysozym. Oproti parmazánu je sýr Grana Padano méně drolivý, má jemnější strukturu i chuť. Také zde platí, že vyzrálejší Padana jsou dražší.

Jedná se o skvělou alternativu parmazánu pro domácí použití, bloček o hmotnosti 125 g seženete v českém supermarketu asi za 60 Kč.

Sýr Grana Padano na dřevěném prkénku Sunlight7 / Shutterstock

Vyzkoušejte ovčí Pecorino nebo Asiago

Milovníci italské kuchyně jistě znají také Pecorino. Tento tvrdý sýr se vyrábí z ovčího mléka, což je největší rozdíl oproti sýrům Parmigiano Reggiano a Grana Padano. Díky tomu má ostřejší a slanější chuť, která může být ještě intenzivnější, když doba zrání přesáhne minimálních 8 měsíců.

Pecorino je ideální do jídel, kde chceme dosáhnout výraznější sýrové chuti. Italové ho často používají například do pravých těstovin carbonara (společně s pancettou). Tento výborný ovčí tvrdý sýr vyjde asi na 500 až 700 kč za kilo.

Neprávem méně známý je také ovčí sýr Asiago. Pochází z Alp, konkrétně z oblastí Veneto a Trentino a vyrábí se údajně už někdy od 10. století. Vyrábí se buď jako měkký sýr (20 až 40 dní), nebo jako tvrdý sýr (3 měsíce až 2 roky). Hodí se do sendvičů, na pizzu i jen tak k pečivu. Kilogram vyjde asi na 300 až 500 Kč.

I vegani mají svůj „parmazán“

V obchodech se dnes dají sehnat i veganské alternativy parmazánu, které jsou často vyráběny z kešu ořechů, mandlí, lahůdkového droždí, soli a dalších rostlinných surovin.

Cena těchto výrobků se pohybuje kolem 800 až 1 100 Kč za kilogram nebo 100 Kč za trojúhelníček o hmotnosti 125 g, což je srovnatelné s pravým Parmigiano Reggiano. Veganské parmazány jsou dostupné ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, online supermarketech nebo ve větších obchodních řetězcích s širší nabídkou veganských produktů.

Který ze sýrů máte nejraději vy? Nebo vám na těstoviny stačí tradiční česká eidam třicítka? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi.

Zdroj: Kupi.cz