Tradiční Lázeňské oplatky: Kde se vzala tato pochoutka a proč je lidé tak milují?

Ruka drží dva lázeňské oplatky kasakphoto / Shutterstock.com

Lázeňské oplatky jsou nedílnou součástí lázeňského života. Oblíbenou sladkou pochoutku můžete v lázeňských městech ochutnat jak studenou, tak teplou. Mezi nejznámější oplatky pak patří ty z Mariánských Lázní a Karlových Varů. A co je pravdy na tom, že lázeňské oplatky vznikly proto, aby vám zlepšily chuť po léčivých vodách, které často zanechávají pachuť na jazyku?

Přečtěte si také

Měli byste pít vodu z kohoutku? Rozbory odhalily znepokojivé výsledky

Legenda o křupavé oplatce

Legenda praví, že za vznikem lázeňských oplatek stál kuchař z kláštera v Teplé. Dostal za úkol připravit pro hosty zákusek. Ke svému pečení použil kovové kleště, tzv. oplatečnici na pečení hostií, a těsto vylepšil přidáním cukru, mléka a nasypal mezi ně směs oříšků, cukru, skořice a dalšího jemného koření. Výtečná křupavá oplatka byla na světě.

Lázeňské trojhránky na talíři Tereza Koudelkova / Shutterstock.com

Historie lázeňských oplatek

Předchůdcem lázeňských oplatek byly už ve středověku hostie, které se vyráběly na otevřeném ohni pomocí výše zmíněných kovových kleští. Hostie se dodnes používají při bohoslužbě v křesťanských kostelích. Tvar i těsto jsou podobné jako u oplatek.

Výroba lázeňských oplatek v Mariánských Lázních se traduje už od roku 1856. Mezi nejvýznamnější osobnosti výroby lázeňských oplatek patří Josef Homolka. V poválečné době vyrobil první čokoládové lázeňské oplatky. Po 2. světové válce přešla výroba lázeňských oplatek od soukromníků do státních továren, ale tradice výroby oplatek v Mariánských Lázních nebyla přerušena.

Od roku 1950 se výroba přesunula do prostor bývalé kavárny Victoria v Máchově ulici. Koncem 50. let se zde začaly vyrábět lázeňské trojhránky. Továrna se neustále modernizovala a rekonstruovala, postupně přecházela z ruční výroby na poloautomatické stroje, kde se mechanizovala výroba těsta. V roce 1964 získala společnost název Kolonáda, který se používá dodnes.

Oplatky Kolonáda oslavily 168 let

Tradiční Lázeňské oplatky Kolonáda jsou díky své kvalitě stále nejžádanější. Tajemství úspěchu spočívá v osvědčené receptuře a přísně dodržované technologii výroby, která vyžaduje potřebnou péči a čas. Zajímavostí je, že například v receptuře Karlovarských oplatek nesmí být použita jiná voda než z lázeňských vřídel.

Formy na pečení jsou vyrobeny z bronzu, kulaté vaflové plátky zrají při specifické teplotě a vlhkosti až čtyři týdny. Před pečením se ještě ručně nalévá oříšková směs. V současnosti se vyrábí velké množství příchutí a ročně se zkonzumuje na desítky milionů kusů. V roce 2024 oslavila tato oblíbená pochoutka 168 let.

Mezi nejoblíbenější náplně patří ořechová a vanilková. Kdo byl na dovolené v některých z lázeňských měst, jistě mi dá za pravdu, že oplatky chutnají výtečně a dokáží přebít „pachuť“ léčivých vod. Tradiční český výrobek můžete zakoupit dnes již ve většině supermarketů. Ceny se pohybují kolem 60 Kč. Jiné lázeňské oplatky pak koupíte v lázeňských městech po celé republice, jedná se například o Lázeňské oplatky z Luhačovic nebo Hodonína.

Obchod s lázeňskými oplatky nikolpetr / Shutterstock.com

Tradiční český výrobek

O původu lázeňských oplatek a ochrannou známku Evropské unie vedla Česká republika řadu let spor s Německem, které nakonec své námitky stáhlo. Evropská komise v roce 2011 rozhodla, že lázeňské oplatky jsou tradičním výrobkem spjatým s výlučně českým územím. Sladkost podobnou našim oplatkám samozřejmě ochutnáte i jinde ve světě, ale s našimi oplatkami, které po zakousnutí krásně křupnou a jejich lahodná náplň se vám rozplyne na jazyku, se nedají srovnávat.

Zdroje: Kupi.cz, Národní zemědělské muzeum, Oplatky Kolonáda