Vitamín K, známý taky jako fylochinon, je důležitý pro správné srážení krve. Společně s vitamínem D a vápníkem se stará o zdraví našich kostí. Když bereme vitamín D, naše tělo potřebuje víc vitamínu K2, který pomáhá s využitím vápníku. Pokud tyto živiny nezvládnete dostat z jídla, možná byste se měli zamyslet nad doplňky s vitamíny D, K a vápníkem.
Vitamíny se rozdělují do dvou skupin, na vitamíny rozpustné ve vodě a vitamíny rozpustné v tucích. Vitamíny rozpustné v tucích se také nazývají lipofilní. Organismus je dokáže snadno ukládat, obvykle v játrech, a nedostatek vždycky souvisí se špatnými stravovacími návyky. Jejich nadměrná konzumace může být škodlivá, přestože k otravě dochází až při dávkách asi desetkrát vyšších, než jsou doporučené. Do této skupiny patří i vitamín K.
„Nedostatek vitaminu K se může projevit užíváním některých léků, jako jsou antibiotika, léky snižující vstřebávání tuku, cholesterolu a žlučových kyselin,“ zmiňuje MUDr. Pavel Hlúbik v článku na webu Interní medicína pro praxi. Účinek vitamínu K snižují i některé léky jako warfarin a acenokumarol, jde o přípravky používané k prevenci a léčbě krevních sraženin. V této situaci je vhodné se poradit s lékařem ohledně doplnění vitamínu K.
Mezi nejčastější příznaky patří porucha krevní srážlivost a anémie. Problémy s vitamínem K naznačuje také úbytek minerálů v kostech nebo narušení buněčné regenerace. Svůj zdravotní stav vždy proberte s praktickým lékařem.
Pozor! Nedostatek vitamínu K je nebezpečný hlavně pro těhotné a kojící ženy, jelikož zvyšuje hrozbu kostních anomálií a krvácení u dětí. Nedostatek vitamínu K může u novorozených dětí způsobit hemoragické onemocnění.
„Ihned po narození dostává dítě v nemocnici preventivní dávku vitamínu K, většinou perorálně v podobě kapiček,“ uvádí web PZU Zdrowie. V případě starších dětí a dospělých není nutné vitamín K doplňovat, pokud netrpí chronickým onemocněním a stravují se vyváženě a zdravě.
„Suplementace vitamínu K se doporučuje lidem s nemocemi, jako je například celiakie, cystická fibróza nebo chronická pankreatitida. Vitamin D3 podmiňuje syntézu osteokalcinu, proto se doporučuje suplementovat současně vitamin D a K,“ zmiňuje výše uvedený Průvodce zdravím.
Vitamín K najdete v některé zelenině, obilovinách i masu. Pokud chcete zvýšit příjem vitamínu K, zařaďte do svého jídelníčku hlavně tyto potraviny:
Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb. o označování výživové hodnoty potravin je doporučená denní dávka vitamínu K 75 μg. Vitamín K je v těle důležitý pro zdraví srdce a kostí, protože zajišťuje pohyb vápníku v krvi. Také může napomáhat prevenci rakoviny.
Tortilla je jako svačinka nebo rychlá večeře vždy dobrou volbou. Kombinaci s čerstvým sýrem, bylinkami a uzeným lososem si zamilujete!
Předávkování vitamínem K je opravdu vzácné. Pokud k němu ale dojde, mezi nejčastější příznaky nadbytku vitamínu K v těle patří:
Zdroje: Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb. o označování výživové hodnoty potravin, PZU Zdrowie, Interní medicína