I obyčejné houbaření skrývá spoustu nástrah a nebezpečí: Jaké přešlapy vás mohou ohrozit na zdraví?

Čtyři lidé drží v dlaních různě velké houby Anna Pasichnyk / Shutterstock.com

Sbírání hub je oblíbenou víkendovou aktivitou mnoha Čechů. Ani zkušení houbaři však nejsou bez chyby. Každým rokem se stovky lidí otráví houbami, což může mít vážné důsledky. Kterých chyb se vyvarovat, abyste ochránili jak své zdraví, tak přírodu?

Přečtěte si také

Automatické parkovací hodiny do auta: Jak se na tuto (ne)legální vychytávku dívá policie?

Riziko sběru neznámých hub

Jedním z nejčastějších omylů je sběr hub, které houbaři bezpečně nerozeznávají. Zvlášť nebezpečná je muchomůrka tygrovaná, jež se často zaměňuje s jinými druhy. „Muchomůrka tygrovaná je vysoce toxická a lidé si ji pletou s masáky,“ upozorňuje předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Abyste minimalizovali riziko, sbírejte pouze houby, které skutečně znáte, a nespoléhejte se na atlasy nebo aplikace.

Nevhodné skladování

Dalším problémem je nesprávné skladování hub. „Nevhodné skladování a nedostatečná úprava mohou způsobit zažívací potíže,“ varuje prodejce hub z Brna Petr Drobný. Pro bezpečnost houby rychle usušte, naložte je do tuku nebo zamrazte. Nikdy nekonzumujte houby syrové, protože mohou obsahovat škodlivé látky.

Pohyb v lese jako stádo slonů

Zajistěte hojnou budoucí houbařskou sezónu tím, že nebudete dupat a nešetrně se pohybovat po lese. Studie z roku 2006 uvádí, že šlápoty po lesní půdě snižují počet plodnic. Ať už houby kroutíte, nebo odřezáváte, podhoubí nepoškodíte, ale pošlapávání zanechává nesmazatelné škody.

Mýty a polopravdy o jedovatých houbách

Mezi houbaři stále kolují mýty, že jedovaté houby chutnají hořce nebo mají na spodní straně klobouku žebrování. Tyto pověry mohou vést k osudným chybám. Jedovaté druhy nemusí mít v syrovém stavu nepříjemnou chuť, a proto je důležité se na tyto falešné ukazatele nespoléhat.

Žena drží velký proutěný koš plný nasbíraných hub New Africa / Shutterstock.com

Nebezpečí igelitových tašek

Posledním důležitým pravidlem je správné uchovávání nasbíraných hub. Nikdy nepoužívejte igelitové tašky, ve kterých se houby drtí a začíná v nich chemický proces vedoucí k produkci toxinů. Sbírejte je do vzdušného proutěného koše, abyste předešli vzniku biogenních aminů, které způsobují zdravotní problémy.

Zdroj: Kupi, Anses