Švestkový koláč s tvarohovou náplní a želé: Babiččina klasika, která nikdy nezklame

Tvarohový koláč se švestkami zalitými želé Shaiith / Shutterstock.com

Švestkový koláč s tvarohem a želé je stálicí českých kuchyní, která evokuje vzpomínky na babiččino pečení. Sladké švestky v kombinaci s jemným tvarohem a osvěžujícím želé vytváří harmonii chutí, která si získá srdce každého mlsouna. Pokud toužíte po nostalgické chvilce a chcete si připomenout tuto klasiku, pusťte se s námi do pečení!

Přečtěte si také

Lahodné chia lívance s citronovou polevou: Zdravá pochoutka nejen ke snídani

Švestky – klenot pozdního léta

Švestky jsou plody, které se v našich končinách těší velké oblibě. Nejenže jsou lahodné čerstvé, ale skvěle se hodí i k přípravě nejrůznějších dezertů – povidel, knedlíků, bublaniny a samozřejmě koláčů. Obsahují vitamíny A a C, draslík a vlákninu, díky čemuž jsou nejen chutným, ale i zdravým mlsáním.

Zralé švestky na větvi schankz / Shutterstock.com

Švestkový koláč s želé a tvarohem

Ingredience:

Na korpus:

  • 5 ks vajec
  • špetka soli
  • 6 PL práškového cukru
  • 6 PL vlažné vody
  • 6 PL polohrubé mouky
  • 2 PL kakaa
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 250 g práškového cukru
  • 1 ČL citronové kůry

Na dokončení:

  • 800 g švestek
  • 2 balíčky dortového želé (čiré)
  • 500 ml vody
  • 5 PL krystalového cukru

Příprava korpusu:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Vajíčka rozklepněte a oddělte bílky od žloutků.
  3. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Postupně do něj zašlehejte cukr.
  4. Poté po jednom vmíchejte žloutky a nakonec i vlažnou vodu.
  5. V druhé míse smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Tuto sypkou směs po lžících zapracujte do vaječné pěny. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

Příprava krému:

  1. V míse utřete mascarpone s tvarohem, cukrem a citronovou kůrou do hladkého krému.
Mísa plná vypeckovaných švestek sergo iv / Shutterstock.com

Sestavení dortu:

  1. Na vychladlý korpus rozetřete tvarohový krém.
  2. Švestky vypeckujte a rozpulte.
  3. Naskládejte je na krém.

Příprava želé:

  1. Želé připravte s vodou a cukrem dle návodu na obalu.
  2. Nechte ho zchladnout, ale ne ztuhnout.
  3. Poté ho opatrně rozlijte na švestky.

Dort nechte v chladničce ztuhnout nejlépe do druhého dne. Poté ho nakrájejte na řezy a podávejte.

Rady cukrářů

Pro ještě intenzivnější chuť švestek je před pečením pokapejte rumem nebo slivovicí. Tvarohový krém můžete podle chuti dochutit i vanilkovým extraktem nebo nastrouhanou citronovou kůrou. Pokud nemáte rádi želé, můžete ho nahradit zakysanou smetanou, kterou po vychladnutí dortu navrstvíte na švestky. Dort uchovávejte v chladničce, kde vydrží čerstvý i několik dní.

Zdroje: Healthline, Kupi