Jak ušetřit za toaleťák? Do záchodu vyhazujete ročně stovky korun navíc

Mladá žena drží v náručí spoustu rolí toaletního papíru EZ-Stock Studio / Shutterstock.com

Toaletní papír je nezbytnost, kterou doma potřebuje zkrátka každý. Někteří za něj ale utrácejí víc než by chtěli. Většinou jsou to chudší lidé, kteří kupují toaletní papír po méně kusech či jednotlivě. To se ale může ve finále prodražit o několik stovek ročně. Jak toaletním papírem šetřit a jaká je jeho spotřeba v Česku a ve světě?

Přečtěte si také

Pouštíte si šumy? Hnědý pomáhá se soustředěním, bílý se spánkem

Toaletní papír se ve světě spotřebovává v obrovském množství, což má vliv nejen na planetu, ale také na jeho cenu, kterou vidíme v obchodech. Ta totiž není nijak zvlášť nízká, a proto lidé často čekají na slevové akce, aby koupili větší balení ve slevě – to je totiž nejlepší způsob, jak koupit toaletní papír výhodně a ušetřit.

Chudší kupují toaletní papír v menším balení

Někteří lidé si nemohou koupit velké balení toaletního balení najednou, a tak si ho kupují v menším balení a nebo ještě hůř, po kusech. Takový toaletní papír vyjde nejen dráž, ale bývá nekvalitní, trhá se a má většinou jen dvě vrstvy. Podle Michiganské univerzity tak chudší lidé zaplatí za toaletní papír až o 5 % více než ti bohatší. Dnes už si nemusíme počítat cenu za jednu roli, protože v obchodech tento údaj většinou najdeme na cenovce.

Žena v obchodě vybírá z regálu balení toaletního papíru. Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Výroba je náročná pro planetu

Ačkoliv se může zdát, že toaletní papír pro planetu nepředstavuje žádnou větší zátěž, skutečnost je trochu jiná. Při výrobě jedné role toaletního papíru o 120 gramech se podle dTestu spotřebuje 140 litrů vody, 1,2 kg dřeva a 1,3 kWh elektřiny.

Spotřeba toaletního papíru u nás a ve světě

V České republice se podle portálu Earth911 spotřebuje přibližně 100 rolí ročně na osobu, což je asi 8 rolí měsíčně. Balení po osmi rolích lze v akci pořídit za přibližně 60 Kč, což znamená 720 Kč ročně. V Německu spotřebují přibližně 134 rolí ročně na osobu, v Rakousku 55 rolí a na Slovensku pouze 39. Největší spotřebu na světě má pak Amerika, která sice tvoří pouze 4 % světové populace, jejich spotřeba však pokrývá 20 % světové produkce toaletního papíru.

Jak ušetřit za toaletní papír a snížit jeho spotřebu

Utrácíte za toaletní papír víc, než byste chtěli? Pak je na čase snížit jeho spotřebu tak, aby vás to nijak neomezovalo. Běžně totiž máme tendenci toaletním papírem plýtvat, a to kvůli jeho snadnému rolování. Pokud s ním chcete šetřit, odtrhávejte si ho méně a naučte šetřit i své děti.

Trik se zmáčknutým toaletním papírem, který funguje

Toaletní papír musíte zmáčknout předtím, než jej umístíte do držáku. Bude se pak hůře otáčet, což povede k tomu, že ho utrhnete méně.

Zmáčklý toaletní papír Kupi.cz

Můžete také zkusit dát zásobu toaletního papíru do jiné místnosti a na toaletě si nechat jen jednu roli. Pocit, že toaletní papír dochází, vás může přimět s ním šetřit.

Doporučujeme investovat do kvalitnějšího, třívrstvého papíru, který je silnější a není třeba ho používat tolik jako dvouvrstvého. Cenově je přitom stále výhodný.

Zdroje: Kupi, Earth911, dTest, The New Zealand Herald, Michigan News