Máte v peněžence poklad? Vzácná desetikoruna má hodnotu až statisíce korun

Mince desetikoruny stojící na hraně VojtechVlk / Shutterstock.com

Pozor, ve vaší peněžence se může skrývat poklad v podobě vzácné desetikoruny! Věděli jste, že hodnota této mince může dosáhnout až závratných statisíců korun? Neuvěřitelný nález se podařil ženě z Duchcova, která při běžném nákupu potravin obdržela v rámci vrácených peněz právě tuto numismatickou raritu.

Přečtěte si také

Jednodušší už to být nemůže: Nadýchaný banánový chlebíček s krémovou náplní

Čím je desetikoruna vzácná a jak ji poznat?

Desetikoruna, o které je řeč, pochází z roku 1993 a patří mezi pouhý tisíc exemplářů zkušební ražby, jež se nedopatřením dostaly do oběhu. Poznáte ji snadno podle zkratky „Kč“ nacházející se na přední straně mince, která je menší na rozdíl od běžných desetikorun a příčná čára ji protíná na vyšším místě. Tento drobný detail z ní však činí skutečný unikát, po němž touží sběratelé z celého světa.

Kdo ji našel a kde?

Šťastná nálezkyně vzácné mince netuší, kdo jí desetikorunu vrátil, jisté ale je, že se jí podařil opravdový numismatický zářez. Podobné exempláře se totiž na veřejnosti objevují jen velmi zřídka, přibližně jednou za dva roky, jak Kupi potvrdil odborník–sběratel, který si nepřál být jmenován (redakce jeho jméno zná), ale aktivně na online aukčních portálech draží právě tyto vzácné a unikátní mince.

Vzácná desetikoruna přední strana Aukro

Jsou v oběhu další mince?

Ačkoliv je pravděpodobnost nalezení vzácné desetikoruny každým rokem nižší kvůli opotřebení a oxidaci mědi, stále existuje šance, že i vy můžete mít ve své peněžence tento poklad. Pokud vlastníte starší mince, určitě stojí za to prozkoumat je důkladněji. Nikdy nevíte, kdy se na vás usměje sběratelské štěstí.

O dražbě

A jak si vzácná desetikoruna vede v aukcích? První exemplář je momentálně v holandské aukci, která startovala na neuvěřitelných 250 000 Kč. Druhá mince se draží klasickým způsobem s vyvolávací cenou 178 000 Kč. V minulosti se obdobné desetikoruny prodávaly za částky od 230 000 Kč až po rekordních 615 000 Kč, což jen potvrzuje jejich výjimečnost a sběratelskou hodnotu. Aktuálně jsme na portálu Aukro našli raritní a vzácnou desetikorunu z roku 1993 za 165 tisíc. 

Jaké další mince a bankovky jsou vzácné v Česku?

Desetikoruny však nejsou jedinými numismatickými poklady v Česku. Za zmínku stojí například dvacetikoruna s oboustranným aversem, nabízená v aukci za 120 000 Kč, či vzácné stokoruny a tisícikoruny vydané k výročím československé měny a měnové odluky. Tyto bankovky, perforované a určené k reprezentačním účelům, jsou stejně jako vzácné mince předmětem zájmu sběratelů.

Zkontrolujte tedy své peněženky a prasátka. Třeba i vy najdete svůj vlastní numismatický poklad, který vám přinese nejen radost, ale i finanční zhodnocení. Příběh ženy z Duchcova budiž inspirací pro všechny, kteří věří, že i v obyčejných věcech se může skrývat něco výjimečného.

Zdroj: Kupi, Aukro