Kuře s broskví ani omylem: Vyměňte ho radši za mangové kuře inspirované indickou kuchyní

Kuřecí kousky s mangovou omáčkou s rýží, servírované na modrém talíři Kupi.cz

Dnes tady máme něco pro milovníky indické kuchyně a jedinečných chutí. Uvaříme si kuře s mangovou omáčkou. Tuhle vynikající rychlovku k obědu připravíte za 30 minut. Kombinace manga a masa se nebojte! Je to gastronomický zážitek. Pojďte si ho uvařit!

Přečtěte si také

Kuřecí prsíčka v aromatické citronové omáčce, která musíte ochutnat

Rychlý oběd s jedinečnou chutí

Kuře s mangovou omáčkou pochází původně z jižní Indie a najdete ho často na menu indických restaurací. Dobrá zpráva je, že kuře s mangovou omáčkou si snadno uvaříte i doma. Za 30 minut ho budete mít hotové.

Existují různé varianty receptu. Do některých se místo čerstvého manga dává mangový džus, jinde kompotované mango. My ale zůstaneme u čerstvého ovoce. Jaké mango bude nejlepší? Vybírejte zralé a měkké kusy, ať není omáčka zbytečně kyselá. Pokud přece jen bude, doslaďte ji medem.

Mangová omáčka dodá kuřecím kouskům exotickou chuť. Skvělý kontrast ovoce a kuřecího masa si vaše chuťové pohárky zamilují. Mango vnese do jídla svěží a zajímavý prvek, na kterém si snadno vybudujete závislost. Jako přílohu k němu doporučujeme rýži. Můžete si k němu ale udělat i indický chléb naan.

Butter chicken podle Gordona Ramsayho
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Butter chicken podle Gordona Ramsayho

Indické butter chicken, neboli máslové kuře, patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Indická kuchyně je sama o sobě velmi oblíbená, jelikož nabízí spoustu variací nejrůznějších pokrmů z kuřecího masa v kombinaci s omáčkami. Máme pro vás recept od slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho, podle kterého si tento skvělý pokrm zvládnete uvařit i sami doma.

Butter chicken podle Gordona Ramsayho
Indické kuře na kari
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Indické kuře na kari

Indické kuře na kari má výraznou kořeněnou chuť a je u nás velice populární. Počítejte s tím, že hlavní část přípravy by měla proběhnout den předem, protože kuřecí maso se musí marinovat a natáhnout do sebe chutě různého koření. No a další den už je to rychlovka.

Indické kuře na kari

Recept na kuře s mangovou omáčkou

Ingredience na 3 porce:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 menší cibule
  • 1 zralejší mango
  • 150 ml vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání (nebo 100 ml kokosového mléka)
  • 1/2 lžičky sladké či ostré mleté papriky
  • přepuštěné máslo nebo olej
  • sůl a pepř
  • podle chuti můžete přidat i 1 lžičku kari, 1 lžičku mleté kurkumy nebo lžičku mletého závoru, případně koření garam masala

Postup:

  1. Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na středně velké kostky a osolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno a mango oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. V pánvi rozpálíme lžíci přepuštěného másla nebo oleje a cibulku orestujeme dozlatova. Přidáme mango (případně i šťávu, co z manga vytekla), červenou papriku a lehce osolíme.
  3. Poté vše zalijeme vývarem, smetanou a necháme na mírném ohni vařit 5–10 minut, dokud mango zcela nezměkne a omáčka se lehce nezredukuje. Odstavíme z plotny a rozmixujeme dohladka.
  4. Ve větší vysoké pánvi rozpálíme lžíci přepuštěného másla nebo oleje a zprudka opečeme kuřecí maso dozlatova.
  5. Jakmile je maso dostatečně opečené, vlijeme do pánve rozmixovanou mangovou omáčku a důkladně promícháme.
  6. Na závěr dochutíme solí a čerstvým pepřem. Pokud by bylo mango málo sladké a omáčka příliš kyselá, můžeme nakonec vmíchat lžičku medu. Podávejte s rýží.

Zdroj: Kupi