Sedmé nebe na jazyku: Tiramisu s malinami je nádherně krémové a díky malinám krásně svěží

Kousek malinového tiramisu na bílém talíři, ozdobené malinami Kupi.cz

V létě máme víc než kdy jindy chuť na nepečené dezerty. Pojďme si udělat malinové tiramisu po italsku. Mascarpone do něj samozřejmě patří, ale Italové do něj dávají navíc ještě vaječné žloutky. A moc dobře ví proč! Pojďte si pravé italské tiramisu udělat s námi!

Přečtěte si také

Snadný úklid sprchového koutu: Tipy a triky pro lesklý sprcháč za pár minut

Jak na dokonalé tiramisu?

Pravá italské tiramisu se připravuje z mascarpone. Ovšem věděli jste, že v Itálii do něj dávají i žloutky? Výsledný krém má mnohem lepší chuť, je jemný, nadýchaný, zkrátka lehký jako pírko. Ve spoustě českých receptů žloutky ani nenajdete a jsou často nahrazované smetanou. Ovšem pravé italské tiramisu se bez nich neobejde. A ani my v našem receptu.

Pokud vás děsí představa syrových žloutků, nemusíte mít obavu. Stačí je tepelně upravit ve vodní lázni, ve které ze žloutků a cukru připravíte žloutkový krém. Až vám směs zhoustne, musíte mísu zchladit, aby se vám žloutky v krému nesrazily. Tím budou žloutky částečně tepelně upravené a navíc se vám lépe rozpustí cukr. 

Na tiramisu doporučujeme použít dlouhé cukrářské piškoty. Po namočení do kávy si udrží svůj tvar a nebudou rozmočené jako ty klasické. A bohatě stačí, když i velké piškoty namočíte jen z poloviny. Aby se vám lépe skládaly piškoty i na malinovou vrstvu, můžete ovoce rozmačkat. Ale to už necháme na vás.

Jahodové tiramisu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Jahodové tiramisu

Jahodové tiramisu je dezert, který vás v parném létě osvěží a dokonale si na něm pochutnáte. Tuto jednoduchou variaci na tradiční italské tiramisu plnou čerstvých jahod budete mít připravenou během chvilky a zaručeně si ji oblíbíte.

Jahodové tiramisu
Veganské tiramisu
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Veganské tiramisu

Veganské tiramisu je lahodný dezert vyrobený ze sójových produktů. Nejdříve je třeba upéct plát těsta a poté jej navrstvit na sebe spolu s krémem. Na tomhle výborném moučníku zaručeně pochutnáte.

Veganské tiramisu

Recept na malinové tiramisu

Ingredience na 9 porcí:

  • 300 g malin
  • 500 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru krupice
  • 20 cukrářských dlouhých piškotů
  • 200 ml espressa
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce kakaa

Postup:

  1. Uvaříme si silné espresso a nalijeme jej do větší misky.
  2. Připravíme si vodní lázeň, ve které vyšleháme v misce žloutky s cukrem. Směs by měla zesvětlat a zhoustnout. Misku poté zchladíme, aby se žloutky nepřehřívaly.
  3. Žloutky s cukrem pomalu přidáváme do mascarpone. Pořádně vyšleháme.
  4. Vyšleháme šlehačku a přimícháme ji k mascarpone a žloutkovému krému. Výsledný krém by měl být lehký a nadýchaný.
  5. Připravíme si hranatou misku nebo pekáček. Piškoty, pouze z jedné strany, namáčíme do espressa a skládáme je vedle sebe do pekáče.
  6. Jakmile spotřebujeme polovinu piškotů, přelijeme je polovinou připraveného krému. Na krém vyskládáme maliny a druhou vrstvu namočených piškotů a přelijeme zbylým krémem.
  7. Tiramisu posypeme kakaem přes sítko a necháme v lednici vychladit alespoň 3 hodiny.

Zdroj: Kupi