Jak správně mýt zeleninu a ovoce z obchodu i ze zahrádky? Jen voda mnohdy nestačí!

Mytí jahod pod tekoucí vodou Iuliia Pilipeichenko / Shutterstock.com

Většina lidí si zeleninu a ovoce, kterou si přinese z obchodu, opláchne pouze vodou a následně plody hned zkonzumuje. Ale opravdu to stačí? Někdy je to bohužel stejné, jako byste plody neumyli vůbec. Prozradíme vám, jak ovoce a zeleninu perfektně omýt. Bude vám stačit to, co máte doma.

Přečtěte si také

Uvařenou rýži můžete mít v lednici až čtyři dny, je však třeba ji propláchnout studenou vodou

Proč mýt ovoce a zeleninu?

Z prostého důvodu. Nikdy nevíte, kdo na ně sahal a kde se povalovalo. Navíc tím zamezíte přenosu bakterií a také minimalizujete šanci, že by se vám do úst mohly dostat nečistoty, hlína, hmyz apod. Proto byste měli mýt i to, co si přinesete z farmářských trhů a máte pocit, že je vše umyté a očištěné. Může být, ale opět nevíte, kdo na dané ovoce či zeleninu sahal. Správně byste podobně měli postupovat i u čerstvě utrženého, a to z důvodu možné kontaminace exkrementů zvířat nebo pozůstatků písku či již zmíněné hlíny.

Švestkový ovocný salát
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Švestkový ovocný salát

Švestkový ovocný salát může být velmi příjemným zpestřením jídelníčku a ideální je třeba na svačinu. Stačí jen pár ingrediencí, chvilka času a můžete podávat.

Švestkový ovocný salát
Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem

Láká vás letní zmrzlinové osvěžení, ale klasické smetanové nejsou nic pro vás? Vyrobte si vlastní veganskou zmrzlinu s banány a lesním ovocem, postačí vám k tomu jen pár surovin. Jednoduše stačí rozmixovat oblíbené druhy ovoce, osladit a nechat zamrazit.

Veganská zmrzlina s banány a lesním ovocem

Opláchnutí často nestačí

Záleží, co hodláte zrovna konzumovat. Příliš měkké ovoce, typicky maliny, borůvky nebo broskve, stačí omýt vodou, ideálně vlažnou. Větší pozornost byste měli věnovat tomu, kde je silnější slupka, ve které se může všemožné usazovat a ve které se drží nechtěné pesticidy. Například citrusy vezměte kartáčkem a vůbec se toho nebojte. Pokud ale nehodláte slupku či kůru konzumovat, nemusíte se s tím tolik trápit. Ale pamatujte na to, že i přeříznutí nožem může kontaminovat vnitřek, tedy dužninu, omytí vodou je tedy nezbytné i v tomto případě.

Záleží na době mytí?

Ano! Samozřejmě ideální je ovoce a zeleninu omýt okamžitě po příchodu z obchodu a ihned ho zkonzumovat. V opačném případě totiž přidáním vody podporujete šíření a tvorbu plísní a urychlujete proces zkažení a to zejména u měkkých a tím i náchylnějších plodů. Lepší je tedy mýt plody těsně před konzumací či spotřebováním.

Ovoce namočené ve vodě v misce STEKLO / Shutterstock.com

Namočení do slané vody

Sůl dokáže vytáhnout i schovaný hmyz, včetně červů, kteří nejsou často vidět na první pohled. Stačí dát lžičku soli, ideálně himalájské, do studené vody a ovoce do ní vhodit. Chvilku nechte působit a možná budete překvapeni, co vyplave na povrch. Nezapomeňte pak zejména ovoce pořádně omýt čistou vodou.

Zkuste zázračnou jedlou sodu

Jedlou sodu má doma nejspíš každý a krásně ji využijete například při úklidu a také při mytí ovoce a zeleniny. Stačí lžičku přidat do mísy s vodou a vhodit do směsi plody. Nechte 15 minut působit a poté důkladně opláchněte.

TikTokový trend s octem

Po sociální síti TikTok kolují videa, kde lidé omývají ovoce a zeleninu bílým octem. Stačí trochu octa přidat do vody a ponořit dovnitř ovoce nebo zeleninu. Nezapomeňte, že měkké plody by se mohly rozmočit, kontrolujte proto průběh.

Mýdlo a dezinfekci si nechte na úklid

Pokud by vás náhodou napadlo na mytí ovoce a zeleniny používat chemické přípravky, včetně mýdla, nezkoušejte to. Daný přípravek může i v minimálním množství na plodech ulpět a můžete je zkonzumovat i s přípravky, což není bezpečné. Vždy je lepší jen voda než mýdlo a podobné chemikálie.

Zdroj: Kupi, dTest