Tohle české jídlo považují cizinci za nejchutnější. Opravdu je lepší než svíčková?

Muž drží v ruce talíř a druhou rukou naznačuje výbornou chuť ViDI Studio / Shutterstock.com

Žebříček TasteAtlas shromažďuje recenze od turistů z celého světa a výsledkem je vždy aktuální pořadí nejchutnějších jídel. Určitě jste zvědaví, který český pokrm se nachází nejvýš a jak si stojí v mezinárodní konkurenci. Prozradíme, že svíčková to není.

Přečtěte si také

Lehký salát s kozím sýrem a fíky: Jednoduchá a zatraceně dobrá rychlovka k večeři

Už dříve jsme pro vás na Kupi psali o nejhorších jídlech na světě, tak si teď pojďme spravit chuť. Celkově patří k nejoblíbenějším kuchyním ta italská, francouzská, čínská, indická nebo japonská, ale i ostatní země umí podle recenzentů vyšvihnout prvotřídní mňamky.

TOP 5 nejlepších pokrmů na světě dle TasteAtlas

5. Guotie (Čína)

Smažené čínské knedlíčky jiaozi, známé jako guotie, pocházejí ze severní Číny. Jsou obvykle plněny mletým vepřovým masem, čínským zelím, jarní cibulkou, zázvorem, rýžovým vínem a sezamovým olejem. Křupavá a měkká textura je dosažena speciálním způsobem přípravy – zatímco se dno knedlíčku smaží, do pánve se přidá malé množství tekutiny a přikryje se, čímž se zbytek knedlíčku a náplň dusí. Guotie mají být dlouhé a rovné, aby při vaření nepadaly.

Smažené čínské knedlíčky v míse sweet marshamallow / Shutterstock.com

4. Pizza Napoletana (Itálie)

Italská pizza Napoletana, známá pro své jednoduché ingredience, se připravuje ve dvou variantách – marinara s rajčatovou omáčkou, česnekem a oreganem, a margherita s rajčaty, mozzarellou a čerstvou bazalkou. Typické pro tuto ikonu neapolské kuchyně je tenké těsto a nadýchané okraje s charakteristickými „leopardími“ skvrnami. Historie této pizzy sahá do 18. století.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Pizza Margherita podle Emanuela Ridiho
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Pizza Margherita podle Emanuela Ridiho

Kdo by neměl chuť na pravou italskou pizzu? Italové ji proslavili po celém světě. Základem je vláčné těsto, které se musí uležet v lednici, a kvalitní suroviny. Někdy pro dokonalou chuť stačí jen 3 a to jsou v případě slavné neapolské pizzy – mozzarella, rajčata a bazalka.

Pizza Margherita podle Emanuela Ridiho

3. Phat kaphrao (Thajsko)

Tradiční thajský phat kaphrao kombinuje mleté maso nebo mořské plody s thajskou bazalkou, šalotkami, česnekem a chilli papričkami. Dochucuje se sójovou omáčkou, cukrem a rybí omáčkou, což mu dodává charakteristickou chuť. Obvykle se podává s rýží, smaženými vejci a rybí omáčkou. Toto jídlo je skvělým příkladem autentické thajské kuchyně.

Tradiční thajský stir-fry phat kaphrao s rýží v talíři Shuttersnook / Shutterstock.com

2. Roti canai (Malajsie)

Roti canai je tradiční smažený plochý chléb, který se podává většinou s kari. Je vyroben z mouky, vody, vajec a tuku. Tento chléb bývá považován za malajské jídlo, ale je spojen i s okolními zeměmi. Těsto na roti canai se opakovaně skládá, takže konečný produkt má vrstvenou texturu, měkký vnitřek a křupavou vnější vrstvu. Nejčastěji se používá ghí, tradiční indické přepuštěné máslo.

Roti canai Pete Burana / Shutterstock.com

Průběžný vítěz – 1. Picanha (Brazílie)

Pojďme na držitele průběžné první příčky. Nejlepším pokrmem podle tohoto portálu je brazilská picanha! Jde o steak z hovězího masa, které bychom našli na zadní straně zvířete, kde sedí na tukové vrstvě. Tento kus masa se nejčastěji používá pro churrasco – maso se nejprve griluje a pak se krájí přímo z rožně.

Obsahuje velmi málo tuku, takže je důležité ji správně připravit. V Brazílii je picanha nedílnou součástí každého churrasca a nejlepší churrascarias (brazilské restaurace, jež se na tento pokrm specializují) ji vždy mají na svém menu. 

Picanha na špejli nad grilem Rocharibeiro / Shutterstock.com

Nejlepší jídlo – Česko

Pro Čechy bude možná překvapením, že nejlepším tuzemským jídlem podle recenzentů z celého světa není svíčková, smažák, rajská ani bramboračka, ale celkem nenápadná polévka – česká česnečka! Aktuálně si tato zdravá polévka, kterou nejčastěji jíme při nemoci, drží průběžné 50. místo.

Bohužel Česká republika má podle hodnocení i „méně chutné“ polévky. Ze všech nejhorších jídel na světě zaujímá už 4. místo česká chlebová polévka, která se dle tradice dělá rozvařením starého chleba a dochucuje se kmínem či majoránkou.

Česneková polévka v rendlíku, kolem česnek a sůl Anastasia Kamysheva / Shutterstock.com

Nejlepší jídla – Slovensko

Nejchutnější slovenské jídlo není zase takovým překvapením – na 57. místě se nacházejí brynzové halušky, které jsou oblíbeným pokrmem i v Česku a v okolních středoevropských zemích. Ale to není vše. V TOP100 žebříčku TasteAtlas mají Slováci i kapustnicu – polévku z kysaného zelí (nikoliv z kapusty!), zaujímající 80. místo.

V žebříčku nejhorších jídel Slováci na rozdíl od Čechů žádného zástupce nemají. Gratulujeme.

Zdroje: Kupi, TasteAtlas